På torsdagen 25 oktober fick Sickla Slussens fisktrappa en ordentlig rengöring tack vare ett lag från Fryshuset Basket. I samarbete med idrottens miljöorganisation Städa Sverige och fastighetsbolaget Fabege städades fisktrappan som en förlängning av projektet Schysst Sjöstad, som genomfördes i mitten av september.

– För att uppmärksamma projektets femårsjubileum installerade vi ett extra trappsteg i somras då trappan var felkonstruerad. Städningen är nu ett sätt att knyta samman säcken, säger Städa Sveriges VD Mats Wesslén.

Trappan är en viktig transportsträcka för öringarna som vandrar från havet upp till Sicklasjön. Oliver Karlöf, fiskbiolog på Stockholms stad, är mycket positiv till städningen.
– Det är en jätteviktig insats. Vi håller gärna rent och öppet för fisken, men vi har aldrig gjort den så skinande ren som den blir nu. Nu är det snart ingen plast kvar här och plast i haven är ju, som många vet i dag, ett ganska stort problem. Så det här gör stor skillnad och hindrar det från att flyta ut i havet där det gör mer skada.

En renare fisktrappa är också bra för just öringarna, och andra djur, säger Karlöf:
– Ja, killarna har hittat både trådar, små nätbitar, plastsäckar och allt möjligt som öringarna kan simma in i och fastna i. Och fåglar går i och äter alger, men får de i sig sådan här plast kan de ju kvävas, strypas och dö, så det här gör stor skillnad, absolut.

Städa Sverige blev väldigt nöjd med städningen och tyckte att basketlaget gjorde en stark insats:
– Killarna klev ner i vattnet med vadarbyxorna utan någon tvekan och kämpade på även när handskarna var genomblöta. En jättebra insats av basketungdomarna och resultatet blev fem säckar skräp och en cykel så det blev riktigt lyckat, säger Josefin Ydringer, projektledare på Städa Sverige.

För ytterligare information, kontakta:
Mats Wesslén
VD Städa Sverige
070-588 49 88
mats.wesslen@stadasverige.se

För frågor kring städningen, kontakta:
Josefin Ydringer
Projektledare
070-510 14 31
josefin.ydringer@stadasverige.se