Ett fotbollslag gör under våren och försommaren en återkommande miljöinsats i handelsområdet Gränbystaden i Uppsala. I samarbete med Gränbystaden och Städa Sverige har de ett månadsvis uppdrag att plocka skräp i områdets utomhusmiljöer.

Även i dessa tider fortsätter vi att städa Sverige. Och på lördag kommer fotbollskillarna i Vaksala SK P-07 Svart att plocka skräp i Gränbystaden – Uppsalas andra stadskärna. Totalt har laget sex städtillfällen i området, månadsvis med start i mars. Uppdraget har de fått av Gränbystaden och idrottens miljöorganisation Städa Sverige, som tillsammans vill göra gott för både närmiljön och lokala idrottsungdomar. Samarbetet startade redan 2017.

Thomas Levander, Atrium Ljungbergs fastighetschef i Uppsala, säger att det är ett projekt med stort värde:​​
​– Helhetsupplevelsen av ett besök till Gränbystaden är en mycket viktig ingrediens för att bygga en långsiktig och positiv relation till våra besökare. Vår övertygelse är att upplevelsen startar så snart du anländer till Gränbystaden varför exempelvis renhållning av vår utomhusmiljö är en självklar hygienfaktor. Att vi i samarbete med Städa Sverige kan få hjälp med att bygga ett lokalt engagemang och stödja föreningslivet i vårt närområde samtidigt som vi höjer upplevelsen av Gränbystaden och gör en betydande insats för vår miljö är ju ingenting annat än en fantastisk kombination, säger han.

Märkbar effekt

Genom Städa Sveriges miljöutbildning och att praktiskt städa lär sig idrottsungdomarna om nedskräpningens konsekvenser:
– En sak är säker, och det är att dessa killar aldrig kommer att kasta skräp i naturen, säger Ulrika Thelenius, ledare i Vaksala SK P-07.
​– ​Dessutom blir det verkligen skräpfritt där de städat och det är positivt för alla som vistas i den miljön. Att Gränbystaden vill göra denna positiva insats med oss är värdefullt, säger Josefin Warg, projektledare på Städa Sverige.

På lördag morgon, den 2 maj klockan 09.00, ger sig Vaksala SK P-07 Svart, ut på april månads städtillfälle i Gränbystaden.

Kontakt
Josefin Warg, projektledare Städa Sverige, 070-549 04 94, josefin.warg@stadasverige.se
Thomas Levander, fastighetschef Atrium Ljungberg Uppsala, 0702-31 63 08, thomas.levander@al.se