I Nacka kommun finns drygt 100 km cykelvägar som används flitigt. Nu i helgen ska det dessutom bli rent och snyggt längs dem, och det är lokala idrottsföreningar som gör jobbet.
Nedskräpning är ett stort problem i samhället och skräpet hittas överallt, inklusive längs cykelvägar. Men Nacka kommun vill göra skillnad och nu ska det därför städas längs cykelvägarna i kommunen. Städningen sker i samarbete med idrottens miljöorganisation Städa Sverige och det är lokala idrottsföreningar som utför uppdraget.

Under helgen 25-26 april kommer fyra föreningar att städa utmed cykel- och gångbanor i kommunen. Järla IF kommer städa i Saltsjö-Boo, Älta IF Damlag i fotboll städar Saltsjöbaden, Älta P 03 gör Älta skräpfritt och Saltsjöbadens IF Gymnastik kommer att städa i Sickla. För sina insatser får föreningarna ett fint tillskott till lagkassan.
– Det här är en konkret miljöåtgärd som alla vinner på. Naturen mår bättre, kommunens cyklister får en trevligare miljö att transportera sig i och de deltagande föreningarna får en värdefull ersättning till lagkassan, säger Mats Wesslén, VD på Städa Sverige.

Cykelbanestädning i Nacka kommun i samarbete med Städa Sverige har varit återkommande på våren och från och med förra året så städar lokala förening även på hösten.
– Deltagarna i idrottsföreningarna är duktiga och engagerade, och det blir alltid ett fint resultat efter att de har varit ute och städat, säger Elin Hansson, gruppchef för kommunens park- och naturdrift.