På söndag engagerar sig ungdomsföreningar i Örebro i det nya miljöprojektet Städa Örebro. Ungdomarna tar då kollektivt ansvar och plockar skräp som slängts i naturen. Allt för att bidra till en skräpfri och trevligare miljö.

Städa Örebro är ett nystartat miljöprojekt i samarbete med ICA Maxi Boglundsängen, ICA Maxi Universitetet och idrottens miljöorganisation Städa Sverige och kan genomföras med hjälp av ÖBO. I projektet ges idrottsföreningar uppdrag att städa sin närmiljö och nu på söndag, den 18 oktober, är det premiärdags. Städa Örebro är en början på en långsiktig satsning som ska växa och utvecklas med åren.
– Vi känner starkt för den lokala miljön och för föreningar som kämpar för sin verksamhet. Vi vill vara hållbara för både miljön och föreningslivet i Örebro och ser samarbetet med Städa Sverige som ett mycket bra sätt att nå ut, säger Sebastian Gabot, butikschef på ICA Maxi Universitetet och Lucas Normark, butikschef på ICA Maxi Boglundsängen.

För miljön och allas trivsel

Det ska städas i områden kring de båda butikerna och skräpplockning sker i bostadsområden, parker, idrottsplatser, längs med cykelvägar och i naturområden.
– Det kommer att märkas där ungdomarna har farit fram! Alla som rör sig där det har städats kommer att se och uppleva en närmiljö fri från skräp och det blir vi alla glada av, säger Katarina Ridderberg, projektledare på Städa Sverige.

Medvetenhet skapas

Genom att engagera ungdomar i miljöinsatser som denna skapas en medvetenhet hos dem om hur stor nedskräpningen är och de lär sig att själva att inte skräpa ner. Dessutom gör alla som medverkar i städningen en digital miljöutbildning. För sitt fantastiska arbete får föreningen efteråt en ersättning som behövligt går in i respektive föreningskassa.
– I år är det extra värdefullt för idrottsföreningarna att få städuppdrag eftersom många andra aktiviteter för att tjäna pengar till lagkassan har försvunnit i och med pandemin, säger Katarina Ridderberg.

Föreningar och lag som är engagerade i Städa Örebro

IK Sturehov F07/08, Adolfsbergs IK P06, IFK Örebro Handboll F09/10, Föreningen Trädet, Örebro Simallians, Örebro Multibasket flickor U12/13, IF Eker F09/10, Hovsta P03, Rynninge IK F08/09 och Lillån IBK P08.

Kontakt

Katarina Ridderberg, projektledare Städa Sverige, 0730-58 82 79, katarina.ridderberg@stadasverige.se
Lucas Normark, butikschef på ICA Maxi Boglundsängen, 070-928 81 47
Sebastian Gabot, butikschef på ICA Maxi Universitetet, 070-302 23 44