I maj plockades 5,7 ton skräp från Haninge kommuns utomhusmiljöer när Städa Sveriges och ICA Maxi Haninges miljöprojekt ”För ett hållbart Haninge” hade premiär. På måndag är det dags för nästa städomgång i projektet. 350 idrottsungdomar och ledare står redo för att göra en ny miljöinsats.

Trots att hela 5,7 ton skräp plockades av idrottsungdomar i utomhusmiljöer i Haninge i en rekordstor städning i projektet ”För ett hållbart Haninge” i maj så finns skräp kvar att plocka. Därför är det nu dags för städomgång två i miljöprojektet som Städa Sverige och ICA Maxi Haninge står bakom, och som genomförs med stöd från Haninge kommun. Måndag den 2 september är det dags. Då kommer över 350 idrottsungdomar och ledare från 15 lokala lag att ge sig ut och städa i sin närmiljö.
– Idrottsungdomarna gör en konkret skillnad för miljön här och nu. Samtidigt lär de sig om nedskräpningen baksidor och att inte själva skräpa ner, säger Josefin Warg, projektledare på Städa Sverige.

Miljöplastpåsen möjliggör

Nedskräpning är ett problem som skadar djur och natur, och skapar otrygghet för invånarna. Projektet ”För ett hållbart Haninge” gör därför nytta på många sätt. Städinsatsen pågår i olika utvalda områden under måndagseftermiddagen och för utfört uppdrag får varje lag en ersättning till lagkassan. Projektet finansieras genom sålda miljöplastpåsar hos ICA Maxi Haninge.
– En krona av varje såld miljöplastpåse går direkt till projektet ”För ett hållbart Haninge” och det resulterar i två fina saker – mindre skräp i naturen och mer stöd till det lokala föreningslivet, säger Marika Edberg, marknadschef på ICA Maxi Haninge.

Städning som uppfyller drömmar

– Våra basketpojkars dröm är att få spela en basketturnering på annan ort, med övernattning och allt spännande det innebär. Det får vi nu möjlighet att uppfylla tack vare ersättningen för detta uppdrag, säger en lagledare i Haga Haninge Basket.

Nedskräpning är ett problem som skadar djur och natur, och skapar otrygghet för invånarna. Projektet ”För ett hållbart Haninge” gör därför nytta på många sätt.
– Duktiga idrottsungdomar bidrar till en hållbar, snyggare och tryggare kommun tillsammans med ICA Maxi Haninge och Städa Sverige, och det är ett initiativ som vi uppskattar och stöttar, säger Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Haninge kommun.

Lag från fem föreningar

De deltagande lagen på måndag kommer från Vendelsö IK, IFK Haninge, Haga Haninge Basket, Vendelsö Gymnastikförening och Vendelsö Scoutkår.
Städningen startar vid 16.30 i utvalda områdena och pågår i cirka tre timmar.

Se medverkande lag och vilka områden de ska städa här.

KONTAKT
Josefin Warg, projektledare Städa Sverige, 070-549 04 94, josefin.warg@stadasverige.se
Marika Edberg, marknadschef ICA Maxi Haninge, 073-436 91 72, marika.edberg@maxi.ica.se
Maria Backe, områdeschef Kultur- och fritidsförvaltningen Haninge kommun, 070-212 65 00, maria.backe@haninge.se