Nu på lördag 1 oktober är det åter igen dags för en insats för ett skräpfritt Angered och Bergsjön. Det är fjärde året i rad som det städas i naturområdena. De lokala idrottsföreningarna tillsammans med Estrella och Städa Sverige har genom projektet Klubbar för Klimatet hittills plockat mer än 9 ton skräp. Lika mycket som det är en insats för närmiljön är det en insats för idrottsungdomarna, som även får en ersättning att använda till sitt fortsatta idrottande.

Angered och Bergsjön har ett aktivt föreningsliv som bidrar till mycket gott. Idrottsföreningar skapar både tillhörighet, sammanhang och ger ungdomar chansen att delta i meningsfulla aktiviteter på sin fritid. I projektet får lokala föreningar och lag i uppdrag att plocka skräp i sin närmiljö. Nytt för i år är att Estrella bjudit in medarbetare att delta.

– Klubbar för Klimatet är för oss på Estrella en fin kombination av att engagera oss personligen och göra något bra för klimatet i gemenskap med viktiga lokala ungdomsföreningar. På detta sätt stöttar vi både föreningarna och bidrar till att våra anställda och föreningarnas ungdomar får en ökad förståelse för vikten av att hålla vår miljö ren, säger Ulrika Wallberg, VD på Estrella.

Lokala ungdomar får engagera sig i den lokala närmiljön
Städningen sker som sedvanligt i natur- och grönområden och utmed gång- och cykelstigar i Angered och Bergsjön. 15 lag och föreningar med drygt 280 deltagare kommer att delta i insatsen. Några av lagen kommer också genomföra extra skräpanalyser för att få en bild av vad som egentligen slängs ute i naturen. Det är en blandning av fotbolls-, basket-, boxnings-, friidrotts-, hockey- och handbollsentusiaster med i laguppställningen. Många klubbar kommer tillbaka och deltar igen:

– Pengarna vi fick in vid förra städningen bidrog till att vi kunde hyra en buss och åka på Hat Store Cup i Kalmar som avslutning på förra säsongen, säger Therese Henriksson, ungdomsansvarig Göteborgs IK

En del i att stötta lokala föreningar långsiktigt
Bakom miljösamarbetet Klubbar för klimatet står idrottens miljöorganisation Städa Sverige tillsammans med snackstillverkaren Estrella. För fjärde året i rad engageras föreningar i områdena och för sin insats får de en ekonomisk ersättning till sin klubbkassa på 5 000 kronor vardera.

– Initiativet är en del av Estrellas långsiktiga hållbarhetsarbete och vi har valt att fokusera Estrellas sociala insatser i närområdet Angered där även vår fabrik och huvudkontor ligger, säger Jenny Lagergren, Hållbarhetsansvarig på Estrella.

– Intresset är stort från föreningslivet att delta liksom under tidigare år. Ungdomarna känner att de gör en bra sak för miljön samtidigt som de får en chans att träffas utanför själva träningen under några timmar. Att vi kan göra detta med Estrella för att stärka föreningslivet känns jättebra, säger Mårten Heslyk, projektledare på Städa Sverige.

Stöttning från kommunen
Insatsen uppmuntras och stöttas också av Göteborgs Stad som medverkar till att forsla bort det plockade skräpet efteråt.

– Det är viktig att uppmärksamma hur det skräpas ned i våra naturområden. Ungdomarna gör en jättebra insats för att motverka nedskräpningen, säger Helena Engvall, Naturförvaltare på Park och Naturförvaltningen i Göteborg.

Medverkande föreningar
Städningen pågår ca mellan 9.30-13.00 lördag den 1 oktober i utvalda områden i Angered och Bergsjön. Se medverkande föreningar/lag i bifogad lista.

Media är varmt välkomna att besöka städtillfällena och prata med deltagande ungdomar och deras ledare.

Kontakt
Mårten Heslyk, Projektledare Städa Sverige, marten.heslyk@stadasverige.se, 0708-19 20 64
Jenny Lagergren, Hållbarhetsansvarig Estrella, jenny.lagergren@estrella.se, 0730-22 76 79

Amanda Fridlund, Pressansvarig Estrella, amanda.fridlund@estrella.se, 0730-46 25 63