Konståkare i allt från Orsa till Tjörn till Nacka var med och städade Sverige under 2020. Deras insatser resulterade i att Svenska Konståkningsförbundet blev 2020 års miljöförbund. Det avslöjades på Städa Sveriges digitala årsmöte denna torsdag.

Idrottens miljöorganisation Städa Sverige jobbar för ett skräpfritt Sverige genom att ge idrottsföreningar och lag uppdrag att städa sin närmiljö. Varje år utnämner man också årets miljöförbund – det medlemsförbund i Städa Sverige som samlat flest unika deltagande föreningar i städningar i förhållande till antalet aktiva föreningar i förbundet. Och för 2020 blev det Svenska Konståkningsförbundet. Totalt har nio konståkningsföreningar, av förbundets totalt 138, deltagit i Städa Sveriges miljöprojekt under 2020. De har deltagit i allt från Älvstädningen utmed Indalsälven och Dalälven, Städa Kust utmed västkusten och i kommunprojekt i Haninge och Nacka.
– Det känns jätteroligt. Framför allt är det roligt att så många föreningar engagerar sig i det här arbetet. Det här är ju helt och hållet deras förtjänst, så det är de som ska ha uppskattningen för det, det är de som gör jobbet, säger Bertil Ahlqvist, förbundschef på Svenska Konståkningsförbundet, om att bli årets miljöförbund.

Extra tillskott till ungdomsverksamheten

Som årets miljöförbund tilldelas Konståkningsförbundet nu 25 000 kronor att använda på lämpligt sätt i sin ungdomsverksamhet.
– Jag skulle gärna se att vi använde dem på något sätt för att stötta återstarten efter pandemin, när vi kan komma igång med all verksamhet. Kan det här bidra till återstarten tror jag att det kommer att vara positivt för föreningarna, säger Ahlqvist.

Föreningarnas vinst – en välkommen ersättning

Förutom att konståkningsförbundet nu får ett tillskott till kassan, så har städningen redan givit respektive medverkande föreningar flera tusenlappar vardera. En alltid lika uppskattad ersättning.
– Haninge Konståkningsklubb riktar sig till alla som vill lära sig åka skridskor och konståkning. Vi bedriver skridskoskola och konståkningsskola och alla pengar vi kan få in är välkomna. Det behövs för att betala istid och tränare bland annat, sa Haninge Konståkningsklubb, en av de medverkande föreningarna efter sin insats i fjol.

Aktiva från stor bredd idrotter medverkar

Idrottens miljöorganisation Städa Sverige har 43 idrottsförbund som medlemmar. Under 2020 utfördes knappt 30 procent av alla städuppdrag av dessa förbunds föreningar. Övriga föreningar som städat kommer från andra idrotter, där fotbollen är störst men också handbollen och innebandyn är stora. Tillsammans utgjorde alla en stark miljöfrämjande trupp om 18 717 idrottsungdomar och ledare som fyllde 24 299 säckar med skräp från naturen i 175 kommuner. Under 2020 gav Städa Sveriges verksamhet totalt 6,9 miljoner kronor till den svenska idrotten.

Se vilka idrottsförbund som är medlemmar i Städa Sverige här.

Konståkningsföreningar som medverkade i Städa Sveriges miljöprojekt 2020

Haninge Konståkningsklubb
Göteborgs Konståkningsklubb
Ytterby Kungälvs Konståkare
Orsa Konståkningsklubb
IF Castor
Östersunds Konståkningsförening
Kungsbacka konståkningsklubb
Nacka Teamåkningsklubb
Tjörns konståkningsklubb