I helgen har Örebro, Nacka och Solna en sak gemensamt – miljöstädande idrottsungdomar i hundratals. De lokala miljöprojekten står Städa Sverige och lokala ICA Maxi-butiker i respektive kommun bakom.

I helgen som var städade nästan 45 föreningar sin närmiljö i 38 kommuner, som en del av Städa Sverige och ICA Stiftelsens nationella miljösamarbete Klara, färdiga, städa! Nu väntar mer städning under parollen Klara, färdiga, städa! men nu lokalt i tre kommuner.

I samarbete med ICA Maxi Universitetet och ICA Maxi Boglundsängen i Örebro, ICA Maxi Nacka och ICA Maxi Solna kommer sammanlagt 53 städuppdrag utföras i de tre kommunerna nu i helgen, av nästan lika många lag. Det är andra året som dessa större städprojekt med Städa Sverige sker i respektive kommun, och i Nacka och Örebro är höstens städningar de andra för året.

Vilja att göra gott lokalt

Gemensamt hos ICA Maxi-butikerna är en vilja att göra en konkret skillnad för miljön i sin kommun såväl som för lokala idrottsungdomar, som genom städningen får en ekonomisk ersättning till sitt lag.
– För oss känns det självklart att fortsätta samarbetet med Städa Sverige. Vi vill ge en bra värdegrund till barn och unga och få dem mer medvetna om miljön samtidigt som föreningarna får en slant till klubbkassan. Det är en fantastisk kombination som vi vill bygga vidare på, säger Zandra Kronesäter, marknadsansvarig på ICA Maxi Solna.

Nöjda föreningar städar gärna

I Solna kommer tio städuppdrag att utföras av bland annat lokala fäktare och parasportare. I Örebro är det 22 föreningar och lag, allt från cyklister till basketlirare, som städar runtom i sin stad. Och i Nacka utförs 21 städuppdrag av unga konståkare, gymnaster och handbollsspelare bland andra.
– Det här är ett superbra sätt att förena nytta med nöje. Killarna märkte verkligen vilken skillnad de gjorde i och med att de hjälptes åt att plocka skräpet. De fick också upp ögonen för hur skräpigt det blir när man bara ”tappar” lite plast i naturen. säger Nacka Gymnastikförening P1 som var med och städade redan i våras och nu ser fram emot att göra en ny insats.

Mycket nytta för många

På Städa Sverige ser man väldigt positivt på det lokala engagemanget hos ICA Maxi-handlarna, som gör att så mycket nytta kan göras för så många.
– Bara genom dessa tre lokala insatser når vi i helgen drygt 750 idrottsungdomar som verkligen lär sig problemet med nedskräpning, en kunskap de kommer bära med sig resten av livet. Samtidigt får de pengar som bidrar till deras fortsatta idrottande. Alla dessa idrottsungdomar lyckas dessutom städa bort skräp i stora områden av sina städer, vilket alla invånare – människor som djur – mår bra av. Det är guld värt, säger Anton Hedlund, projektledare på Städa Sverige.

Städningen i Örebro och Solna sker på lördag den 11 september, och i Nacka städas det såväl lördag den 11 som söndag den 12 september.

Föreningar och städområden
Medverkande Städa Nacka sept 2021
Medverkande Städa Solna sept 2021
Medverkande Städa Örebro sept 2021

Kontakt
Kontakt Örebro: Katarina Ridderberg, projektledare Städa Sverige, 073-058 82 79
Kontakt Nacka: Mikael Örnliden, projektledare Städa Sverige, 070-415 67 16
Kontakt Solna: Anton Hedlund, projektledare Städa Sverige, 070-683 08 73