Nu är det dags att städa Norrköping igen. För sjätte året i rad är det dags för aktiviteten som ger en renare stad. Nytt för i år är en app som ska samla in data som i efterhand gör det möjligt att visuellt kunna se resultatet av städningen.

Idrottens miljöorganisation Städa Sverige tillsammans med Returpack-Pantamera håller i initiativet Städa Norrköping som samlar föreningar, kommunen och näringsliv för att städa Norrköping. Totalt deltar över 40 olika föreningar i arrangemanget.

– Det känns jättebra att det här initiativet fortsätter. Att många föreningar deltar visar på stort engagemang och det bidrar inte bara till en renare kommun utan också till en tryggare kommun, säger tekniska nämndens ordförande Karin Jonsson (C).

– Det ska verkligen bli kul att efter eventet visuellt kunna se hur Norrköping har städats under veckan. Det är också ett viktigt initiativ på så sätt att det engagerar många ungdomar, säger kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S), som själv kommer att delta genom att tillsammans med Norrköpings gymnastikförening städa i Hageby den 14 september klockan 17:00.

Växande projekt glädjer

– Vi är glada och stolta över att Städa Norrköping växer för varje år. Norrköpings föreningsliv får genom att delta i städningen ett viktigt och välkommet bidrag om 5 000 kronor till sina lagkassor. Att vi samtidigt utbildar våra unga i vikten av att hålla rent och värna om miljön, och att det leder till ett skinande rent Norrköping blir en bra bieffekt, säger Lil Berger, projektledare vid Returpack-Pantamera.

– Från föreningar och våra partners är engagemanget stort och ambitionen tydlig, vi vill ha ett skräpfritt Norrköping. När vi år inte kan ha en stor återsamling på grund av pandemin känns det spännande att se hur städningen istället kan visualiseras via appen Litterquitter, säger Anton Hedlund, projektledare Städa Sverige.

Städade områden visas i app

Nytt för i år är en app där deltagarna loggar in för att visa vart i staden det städas. De som är med och städar laddar ner en testversion av appen Litterquitter och startar den när de påbörjar städningen så att data kan samlas in. Efter städningen kommer man sedan visuellt att kunna se hur staden har städats.

Städning sker under hela vecka 37, alltså mellan 13 till 19 september. Föreningarna städar när de vill och taggar i sociala medier när de börjar och slutar städa med #städanorrköping. Deltagarna checkar in via sociala medier i området de kommer att städa. När de har städat klart för dagen sorteras skräpet vid närmaste returpunkt där deltagarna checkar ut för dagen. Alla städområden, totalt 43 stycken är bemannade.

Samverkansprojekt med flera parter

Precis som förra året samverkar Norrköpings kommun, idrottens miljöorganisation Städa Sverige, Returpack-Pantamera, Eon Norrköping och Hyresbostäder tillsammans med alla föreningar för att städa Norrköping. För att underlätta skräpplockandet har Städa Sverige i förväg delat ut handskar, plockare, påsar och tröjor till deltagarna.

Deltagande föreningar till Städa Norrköping 2021

För mer information, kontakta:

Anton Hedlund
Titel: projektledare Städa Sverige
Telefon: 070-683 08 73