Miljöprojektet Städa västra Värmland som genomfördes för första gången 2023 fortsätter med full kraft. I projektet deltar idrottsungdomar från Arvika, Eda och Årjängs kommun genom att ta eget miljöansvar och plockar skräp i sitt närområde. Städningen genomförs lördag 27 april och är ett samarbete mellan Westra Wermlands Sparbank och Städa Sverige.

Skräpplockning med 300 ungdomar och ledare
Till helgen kommer ungdomar från 15 lokala idrottsföreningar att bidra till en mer skräpfri miljö. Ungdomarna kommer att plocka skräp i bland annat i bostadsområden, vid skolor och idrottsplatser, parker, badplatser längs med cykelvägar på olika orter i kommunerna Arvika, Eda och Årjäng.

– Vi har ett fantastiskt föreningsliv i vårt område, många eldsjälar och engagerade ungdomar och ledare ställer upp den här dagen. Aktiviteten har dessutom flera hållbarhetsperspektiv vilket vi gillar och det ger ju också ett extra bidrag till föreningskassan för de idrottsföreningar som deltar, säger Cecilia Björkengren, marknadschef på Westra Wermlands Sparbank.

Skräp och skrot i mängder förra året

Takplåt, cykelsadel, gammalt rostigt järnskrot, trådbackar av metall, matta och många elektroniska apparater var några av ungdomarnas fynd förra året. Det blev 200 säckar fulla med skräp och därutöver en stor mängd skrot, totalresultatet på 1,8 ton visar att nedskräpning är ett fortsatt problem.

– Det är härligt att se hur idrottsungdomarnas insats ger resultat även om det är skrämmande hur mycket skräp som de hittar. Så länge det finns skräp i vår natur fortsätter vi plocka skräp med hjälp av våra partners, säger Katarina Ridderberg, projektledare Städa Sverige.

Grunden till miljömedvetande läggs
Genom att engagera ungdomar i miljöinsatser blir de medvetna om allt skräp som ligger slängt i deras närmiljö. Ungdomarna lär sig också att inte själva skräpa ner. För sitt fantastiska arbete får föreningarna en välförtjänt ersättning som ska bidra till verksamheten, ungdomarnas fortsatta idrottsutövande och uppfyllda idrottsdrömmar.

– Lärorikt för ungdomarna och förhoppningsvis tar de med sig kunskapen vidare i livet. Bra att de även fick ta del av en digital miljöutbildning före städningen, säger Stefan Sköld, ledare i Nordmarkens IBF som deltog i Städa västra Värmland 2023.

Föreningar och lag engagerade i Städa västra Värmland 2024
Arvika Hockey Club, Arvika Skyttegille, Arvika Handbollsklubb, Jössefors IK, Kronans FK, Eda IF, Köla Skytteförening, IF Örnen, OK Hierne, Koppom IK, Åmotfors IF, Årjäng: Årjängs IF, Nordmarkens IBF, Nordmarkens boxningsklubb och Töcksfors IF.

Kontakt
Katarina Ridderberg, projektledare Städa Sverige, 0730-58 82 79, katarina.ridderberg@stadasverige.se