I helgen genomfördes premiären för Städa Kust, startskottet för såväl årets kuststädning som hela Städa Sveriges långa städsäsong. När drygt hälften av rapporterna har kommit in visar resultatet på drygt sju ton plockat skräp så här långt.

Premiärhelgen av Städa Kust är nu genomförd och drygt hälften av 103 föreningar har nu städrapporterat in till Städa Sverige. Prognosen lutar åt över 2 200 deltagare och runt 16 ton insamlat skräp. Förutsättningarna för städningen var typiskt aprilväder dagarna före med ömsom snö, hällregn och uppehållsväder. Under själva städhelgen kröp temperaturen däremot upp över tvåsiffrigt på sina platser.

– Det här är en stark öppning på säsongen, det pekar alltså över 15 ton skräp när vi summerar. Jag hoppas fler företag nu vill stötta höstens städomgång, säger Mårten Heslyk, projektledare Städa Sverige, som räknar med att städbehovet är än större efter sommaren.

Från plast till flaskpost
Bland det insamlade skräpet hittades som vanligt en hel del plast i olika former, fimpar, snus, tryckimpregnerat trä, frigolit och gamla fiskeredskap. Bland de mer udda fynden kan följande nämnas; badkar, tvättkorg, brandsläckare och tv-antenn men också flaskpost från Lysekil.

Flaskposten från Peter i Lysekil hade färdats ett antal mil söderut och hittades utanför Billdal, söder om Göteborg.

Betydelsen av städningen på västkusten är påtaglig
På frågan om Städa Kust känns meningsfullt för föreningarna är svaret tydligt:

– Bra att ungdomarna själva bidrar och inte bara föräldrarna. Viktigt att se hur mycket skräp som finns i vår omgivning. Förhoppningsvis leder det till att de själva inte slänger skräp i vår natur. Mycket skräp är borta från våra stränder, Jörgen Magnusson ledare Hönö IS P10.

– Superbra aktivitet för ungdomarna, gott syfte. och vi anser att det är något mindre skräp om man jämför med första gångerna. Väldigt bra aktivitet för ungdomarna, Linda Marie Thorbard ledare Ytterby IS Basket Damjuniorer.

Mårten Heslyk, som haft bråda dagar med allt ifrån sista planeringen av genomförandet till medverkan i flertalet medier, exempelvis Nyhetsmorgon på TV4, betonar också vikten av insatsen.

– Insatsen som föreningarna gör är betydelsefull då Västkusten är extra utsatt för ilandflytande skräp på grund av strömmarna som driver in. Föreningarna uppskattar initiativet då alla kan vara med, man gör något meningsfullt tillsammans och samtidigt får ett bidrag till sin lagkassa till kommande aktiviteter, avslutar Mårten.

Mer kuststädning att vänta
Gott samarbete med kommunerna längs med västkusten och partners så som exempelvis Returpack-Pantamera, Hogia, Västkuststiftelsen och Apotea är det som möjliggjort denna kuststädning. Ersättningen som lagen får efter slutfört uppdrag kommer att gå till exempelvis träningsläger, inköp av häst och basketturneringar men också för sociala aktiviteter för att stärka teamkänslan.

Insatser längs västkusten, exempelvis i Kungälv, fortsätter de kommande helgerna och senare under året. Bland annat på Städa Sverigedagen den 21 september när vi siktar på att städa så många stränder som möjligt runtom i hela Sverige.

>> Låt ditt företag vara med och möjliggöra för städning i er närmiljö! Kontakta oss här för att få veta mer.

 

Kontakt
Mårten Heslyk
Projektledare Städa Sverige
070-819 20 64
marten.heslyk@stadsverige.se