Lördagens storstädning av Sveriges stränder gav resultat. Uppskattningsvis plockades mer än 12 ton skräp på kuster, vid åar och sjöar av 2 000 idrottsungdomar och ledare.

Strandens Dag, som är den svenska upplagan av internationella Coastal Cleanup Day, ordnas av Städa Sverige – idrottens miljöorganisation. I år deltog 86 idrottsföreningar i hela landet med nära 2 000 deltagare totalt. Storstädningen, från gästhamnen i Ystad till Strandvägen i Pajala, gav resultat: mer än 12 ton skräp plockades upp.
– Idrottsföreningarna har verkligen fattat galoppen, kan man säga. De gör något som är både bra och viktigt, samtidigt som de tjänar en slant till föreningskassan. Vi ser också att fler och fler kommuner visar intresse för att vara med – och då får vi ju ut ännu fler städande ungdomar, säger Anton Hedlund, projektledare på Städa Sverige.

>> Vill du och ditt företag möjliggöra Strandens Dag-städning nära dig nästa år? Läs mer här.

Kronor som blir till drömmar

Många idrottsföreningar vittnar om att helgens städning betyder mycket för sammanhållningen, men också för föreningens ekonomi. Tillskottet möjliggör inköp av material, hyra av hallar, resor till cuper och mycket mer. Landskrona Ridklubb berättar att pengarna från städningen kommer att gå till en ny häst för elever med funktionshinder.

Så vad har ungdomarna samlat upp? Allt möjligt. Fimpar, snusdosor, förpackningar, plastpåsar. Men också saker som solstolar, kundvagnar, plastleksaker och metallskrot.
– Ungdomar och barn blir ödmjuka när de ser hur mycket skräp man kan samla ihop på en kort tid, skriver Vilhelmina Judoklubb som var med och städade.

Svenskars pantande bidrar till städningen

Bakom Strandens dag står också Returpack/Pantamera, som i 40 år arbetat aktivt mot nedskräpning i olika samarbeten.
– Pantsystemet fungerar bra mot nedskräpning, vilket vi ser varje år då analyserar skräpet som plockas. Men för oss är det självklart att fortsätta engagera oss mot nedskräpning och vara en möjliggörare, säger Lil Berger, projektledare på Returpack/Pantamera.

Också Hogia, Västkuststiftelsen, Länsförsäkringar Halland, Sabis, Kavli och Inovyn har bidragit till att göra 2023 års Strandens Dag-städning möjlig.

>> Tips! Strandens dag på 35 sekunder – så här såg det ut!

Kontakt
Anton Hedlund, projektansvarig Städa Sverige
070-683 08 73
anton.hedlund@stadasverige.se

Mårten Heslyk, projektledare Kust Städa Sverige
070-819 20 64
marten.heslyk@stadasverige.se

Lil Berger, projektledare Pantamera/Returpack
070-508 32 32
lil.berger@returpack.se