Lördag den 16 september är en stor skräpplockardag i Sverige, då åtskilliga ton skräp kommer att plockas upp av tusentals skräpplockare i hela landet. Städa Sverige tillsammans med idrottsföreningar gör rent på stränder och längs vattendrag, från Norrbotten ner till Skåne. Möjligt tack vare partners såsom Returpack/Pantamera, Hogia, Västkuststiftelsen och Länsförsäkringar Halland.

På lördag den 16 september infaller World Cleanup day och International Coastal Cleanup, i Sverige kallat Strandens Dag. I Sverige är det årets i särklass största skräpplockardag då både Städa Sverige och Håll Sverige Rent gör insatser över hela landet.

En part som ser till att göra all städning denna dag möjlig är Returpack/Pantamera. De var med och instiftade Håll Sverige Rent för 40 år sedan, och sedan 2010 samarbetar Returpack med Städa Sverige. Genom åren har dessa två organisationer inspirerat, utbildat och mobiliserat miljontals svenskar till att motverka nedskräpning. Bara i fjol engagerade Städa Sverige aktiva i närmare 1 000 föreningar att plocka skräp.

– Det är fantastiskt att se resultat av 40 års arbete och samarbete mot nedskräpning, som engagerar hundratusentals personer, år efter år. Vi är superstolta över att vara med och göra det möjligt! säger Katarina Lundell, marknads- och kommunikationschef på Returpack/Pantamera.

Pantsystemet motverkar nedskräpning

Pantamera och andra aktörer från näringslivet spelar alltså en aktiv roll när idrottsrörelsen genom Städa Sverige är ute och plockar skräp på Strandens Dag på lördag. Föreningarna städar stränder eller utmed vattendrag och de får ersättning för sin städning och det är bara möjligt tack vare engagerade partners. Utöver Pantamera bidrar också Hogia, Västkuststiftelsen, Inovyn, Kavli och Sabis till att göra Strandens Dag-städningen, som sker med föreningar från Pajala i norr till Trelleborg i söder, möjlig.

– Det finns ett superstort intresse från föreningslivet att vara med på det här. Det är ju ett ytterst meningsfullt sätt att få intäkter till föreningen, samtidigt som man får lära sig något och göra nytta tillsammans, säger Anton Hedlund, projektledare på Städa Sverige.

För föreningarnas och miljöns skull

I Halland är 16 lag engagerade i strandstädningen tack vare Länsförsäkringar Halland. Ett av lagen som deltog ifjol var Halmstad Innebandyklubb F06-08 som städade stranden och sanddynerna vid Frösakull. De kunde tack vare städpengarna åka på en innebandycup senare under hösten.

– Vi åkte på Warbergsspelen med övernattning och hade en fantastisk helg med laget. Grädden på moset blev vinst i B-finalen, säger Rasmus Ehnberg, tränare Halmstad Innebandyklubb.

De sex halländska kommunerna ser mycket positivt på initiativet och stöttar med städområden och att samla in säckarna efter städuppdragen.

– För oss på Länsförsäkringar Halland är samarbetet med Städa Sverige ett utmärkt sätt att stötta det halländska föreningslivet. Att föreningarna kan göra nytta för miljön och samtidigt tjäna pengar till föreningskassan känns som ett vinnande koncept, säger Sofie Johansson, Hållbarhetsstrateg Länsförsäkringar Halland.

Fakta om skräpplockningen 16 september

International Coastal Cleanup är ett initiativ från den internationella organisationen Ocean Conservancy. I Sverige organiserar Städa Sverige Strandens Dag, då idrottsföreningar städar stränder vid hav, sjöar och vattendrag i hela landet. För mer info om deltagande föreningar, klicka här.

För mer information, kontakta:
Anton Hedlund, projektledare Städa Sverige
Tel: 0706-83 08 73
Mejl: anton.hedlund@stadasverige.se

Katarina Lundell, marknads- och kommunikationschef Returpack/Pantamera
Tel: 011-19 19 82
Mejl: katarina.lundell@returpack.se