Nu fortsätter Renova-Röjet att göra nytta i Renovas ägarkommuner i Västsverige. På lördag den 16 september ska fotbollslirare, innebandyspelare, handbollsspelare, kampsportare och hockeyungdomar göra Stenungsunds kommun lite mer skräpfritt. Projektet är nu inne på sitt femte år och drivs av Renova och Städa Sverige tillsammans.

Drygt 150 idrottsungdomar och ledare från åtta olika lag kommer att delta under Renova-Röjet i år. Förra året samlades drygt 1,5 ton skräp ihop av lokala lag i Ale kommun. I år går initiativet vidare till Stenungsunds kommun.

Medvetet syfte

Deltagarna blir lokala miljöhjältar och får en utbildning i hållbarhet. Dessutom får deltagarna en värdefull slant till respektive lagkassa.
– Syftet med projektet är att uppmärksamma vikten av att avfall hamnar på rätt ställe. Har man varit med och städat upp tror jag man blir mer medveten och inte skräpar ner själv, säger Anders Åström vd på Renova.

Pedagogisk effekt

Att städa med sitt lag är en uppskattad aktivitet hos idrottsungdomar.
– Alla i laget kan vara med och tillsammans gör man något viktigt för miljön i sitt närområde. Vi engagerar ungdomar från vitt skilda idrotter men alla bidrar till något positivt till sin hemkommun tack vare projektet, säger Mårten Heslyk, projektledare på Städa Sverige.

Renova erbjuder återvinning och avfall till företag och kommuner. För Städa Sverige är samarbetet med Renova i deras ägarkommuner viktigt och värdefullt för många.
– Genom initiativet kan vi nå och stötta nya ungdomsföreningar även i mindre orter. Renova-Röjet bidrar till att skapa ett miljöengagemang på både kort och lång sikt hos fler idrottsungdomar, fortsätter Mårten Heslyk.

Städning med extra fokus kring återvinningsstationer

Vid Renova-Röjet städas det både i bostadsområden och längs gång- och cykelvägar i kommunen. Dessutom kommer extra fokus läggas runt återvinningsstationer där mycket skräp blåser omkring.
Städningarna pågår mellan klockan 09.30 och 12:30 nu på lördag den 16 september. Allmänhet och media är välkomna att besöka föreningarna under dagen.

Följande föreningar medverkar i år på Renova-Röjet med ett eller flera lag:
Stenungsunds IF, Stenungsunds Hockey. Stenungsunds IBK, Ödsmåls IK, Taidokan.
Lista på deltagande föreningar och städområden i Renova-Röjet 2023.

Kontakt:
Mårten Heslyk, Projektledare Städa Sverige, mobil: 0708-19 20 64
Marie-Louice Flach, Kommunikation Renova AB, mobil: 0706-31 00 09