Östergötland är nästa stopp för Städa Sveriges arbete med idrottsföreningar. Årets storstädning av Norrköping engagerar 800 idrottsungdomar och 40 föreningar. Staden kommer att bli renare och snyggare – men årets Städa Norrköping kommer också att bjuda på fördjupade insikter om nedskräpning tack vare en ny skräpmätning. Också i Motala kommer det att göras en insats mot skräpet i staden.

För åttonde året i rad ska nu Norrköping få en rejäl storstädning. Städa Norrköping, ett samarbetsinitiativ mellan idrottens miljöorganisation Städa Sverige och Returpack/Pantamera, med stöttning av Norrköpings kommun och E.ON, börjar nu måndagen 4 september och kulminerar på lördag 9 september på Tyska Torget. Då blir det aktiviteter, skräpsortering och uppträdande av artisten Neno.

Ett initiativ med flera mål

Städa Norrköping handlar såklart om att få en renare stad, men också om samarbete, gemenskap – och framför allt om att sprida kunskap. Nytt för i år är ett fördjupat samarbete med Håll Sverige Rent, en organisation som instiftades av bland andra Returpack, och som har en etablerad mätmetod för att kartlägga nedskräpning. Inom ramen för projektet Trygga Orten, som drivs av Östergötlands Stadsmission tillsammans med Håll Sverige Rent, kommer skräpet i Navestad att mätas och analyseras. Systematiska skräpmätningar bidrar till ökad kunskap om hur nedskräpningen sker och vilka förebyggande åtgärder som behövs.

– Vi är exalterade över det engagemang som visas i Norrköping, år efter år! Det känns också både naturligt och roligt att inleda ett djupare samarbete med Håll Sverige Rent för att kunna följa skräputvecklingen lite djupare och över tid, säger Anton Hedlund, projektansvarig på Städa Sverige.

En storstädning som märks

Räkna med en storstädning som märks i Norrköping under veckan som kommer, när 800 deltagare från 40 föreningar är med och städar. Men en renare stad är inte den enda positiva effekten. Idrottsungdomarna får ersättning för städningen till sina föreningar, och lär sig också om nedskräpning och hållbarhet.

– Det här har verkligen blivit en årlig tradition, att vi på Pantamera städar Norrköping tillsammans med stadens idrottsföreningar. Vi är ju en lokal aktör med ett nationellt uppdrag, och det är viktigt för oss att stötta det lokala föreningslivet och göra skillnad i Norrköping där vi finns, säger Lil Berger, projektledare på Returpack/Pantamera.

– En ren och fräsch stad, med ett engagerat föreningsliv, är också en tryggare stad. Därför är det fantastiskt att se hur vi genom samarbete med lokala aktörer och föreningar kan ta gemensamt ansvar för ett rent och tryggt Norrköping, säger Reidar Svedahl (L), kommunalråd och ordförande i samhällsplaneringsnämnden.

Städa Norrköping äger rum 4-10 september, med gemensamt avslut på Tyska Torget den 9 september kl 11-12.

Platen möjliggör mer städning i Östergötland

Också mer städning väntar i Östergötland, närmare bestämt i Motala. Där kommer tolv föreningar och lag med drygt 220 deltagare att göra en insats för att just deras stad ska vara ren. Detta för andra året i rad. Projektet möjliggörs av Bostadsstiftelsen Platen tillsammans med Städa Sverige,

– Många av de barn och unga som är aktiva i föreningarna och deltar i aktiviteten bor också i våra områden. En av våra grundvärderingar på Bostadsstiftelsen Platen är ansvar. Genom att stötta Städa Sverige uppmuntrar vi våra barn och unga att ta ansvar för sitt område. Inte bara genom att städa rent ett par dagar utan genom att också göra närmiljön fri från skräp såsom plast. Sådant som är skadlig för vår planet och hälsa, då det aldrig riktigt bryts ner, säger Lara Kheiroujan, trygghetschef på Bostadsstiftelsen Platen.

Städningen av Motala sker helgen den 9-10 september.

För mer information, kontakta:
Anton Hedlund, projektansvarig Städa Sverige
Mejl: anton.hedlund@stadasverige.se
Tel: 0706-83 08 73

Lil Berger, projektledare Returpack/Pantamera
Mejl: lil.berger@returpack.se
Tel: 0705-08 32 32

Johan Lewander, Norrköpings kommun
Mejl: johan.lewander@norrkoping.se
Tel: 011-15 16 65

För mer information om Motala, kontakta:
Åsa Berg, projektledare Städa Sverige
mejl: asa.berg@stadasverige.se
Tel: 073-033 49 28