Klassiska Finnkampen får finfin närvaro av städande friidrottsungdomar i år. Med Städa Sverige-säckar i näven och vår utbildning i bagaget gör ungdomarna rent och snyggt omkring tävlingsarenan och ser till att skräpet sorteras. Detta är ett första samarbete mellan idrottens miljöorganisation Städa Sverige och vårt nya medlemsförbund Svenska Friidrottsförbundet.

Finnkampen är en klassisk årlig landskamp i friidrott där Sverige och Finland gör upp om den ärofyllda segern. I helgen går årets upplaga som tar plats på Stockholms Stadion. Landslagsstjärnor som Daniel Ståhl och Armand Duplantis gör sig redo för en viktig insats på arenan, men en viktig insats kommer också att ske utanför arenan. Den står lokala friidrottsungdomar för.

Lokala unga friidrottsaktiva kommer nämligen att göra det rent och snyggt runt tävlingsarenan. De ska också se till att skräpet, det som uppstår när över 15 000 besökare är i farten och som lätt hamnar på backen, sorteras. Ungdomarna gör det utrustade med Städa Sveriges gula säckar och annan städutrustning. Innan utförandet kommer de också att utbildas i miljö och hållbarhet genom Städa Sveriges digitala miljöutbildning. Det hela är ett samarbete mellan Svenska Friidrottsförbundet och Städa Sverige.
– Vi förser tiotusentals städande idrottsungdomar årligen med aha-kunskap i miljöfrågor. Den kunskapen får de innan de går ut och plockar skräp längs stränder, älvar och andra områden. Vi är glada över att få sprida hållbarhetskunskaper vidare även i den här miljön, säger Åsa Berg, projektledare på Städa Sverige.

Ett första samarbete

Städa Sverige är idrottens miljöorganisation och Svenska Friidrottsförbundet är för året ny medlem i organisationen. Samarbetet är det första av förhoppningsvis många i framtiden, och det innebär ett steg mot en mer hållbar Finnkamp. Ett annat steg som Friidrottsförbundet tar för ett mer hållbart arrangemang är införandet av diskbara flergångsartiklar i stället för engångsartiklar i kioskerna.
– Vi vill göra vad vi kan för att göra friidrottens arrangemang, och hela friidrotten i stort, mer hållbar. Här tror vi att vi kan få stor hjälp av Städa Sverige som redan har varit engagerade i miljöfrågor i 35 år, säger Azuka Nnamaka, ansvarig för hållbarhet under Finnkampen.