I helgen, den 18-19 augusti, samlas över 300 ungdomar från lokala idrottsföreningar längs Ljusnan. Tillsammans med idrottens miljöorganisation Städa Sverige samt energibolaget Fortum ska de städa utmed Ljusnans stränder och i dess vatten.

Till sin hjälp under Älvstädningen har de Städa Sveriges ambassadör, OS-medaljör Björn Ferry, som har varit engagerad i Älvstädningen sedan starten 2013. Insatsen längs Ljusnan utförs i år av 15 föreningar i fem olika kommuner – Härjedalen, Ljusdal, Ovanåker, Bollnäs och Söderhamn. Deltagarna är aktiva i många olika sporter, allt från bordtennis till skidskytte.

– Sveriges älvar visas ofta upp som en symbol för en frisk miljö men även de skräpas tyvärr ner och det är därför som ungdomarnas arbete den här helgen är så viktigt, säger Mats Wesslén, VD för Städa Sverige.

Han lyfter särskilt fram dykstädningen i Ljusnefors.
– Det är viktigt att städa även under vattnet, bara för att vi inte ser skräpet betyder inte det att det inte finns där.

Det här är sjätte året i rad som Älvstädningen sker, ett samarbete mellan Städa Sverige, Fortum och lokala idrottsföreningar och nytt för i år är vår utbildning Älvakademin. Det är en webbserie i fyra delar med Björn Ferry och vår miljökämpe Maja där de bland annat pratar om hur städningen går till och varför det är så viktigt. Utbildningen är något som alla deltagare, och andra intresserade, får tar del av.

Ur miljösynpunkt är Älvstädningen ett framgångsrikt projekt. Genom åren har totalt 147 ton skräp plockats upp av 8700 ungdomar.

– För sjätte året i rad fortsätter vårt fantastiska samarbete med Städa Sverige för att städa bort skräp längs med de älvar där vi har verksamhet. För oss är det ett givande och värdefullt projekt där vi stöttar lokala idrottsföreningar som får göra något meningsfullt samt tjäna pengar till föreningen. Vi har vattenkraftverk längs med dessa älvar och det är viktigt att hålla naturen ren, säger Johan Englund, kommunikationschef för Fortums vattenkraft.

De efterföljande två helgerna blir det även städning av Dalälven, Klarälven och Gullspångsälven. Städa Sverige kommer tillsammans med Fortum att delta vid städningen av samtliga älvar.

Fakta om Älvstädningen
Älvstädningen är ett miljösamarbete mellan Städa Sverige och Fortum. Syftet med Älvstädningen är att involvera lokala idrottsföreningar i miljöaktiviteter kring älvar, detta för att uppmärksamma och informera om den nedskräpning som sker i vår natur och runt våra vattendrag. Under tre helger sensommaren 2018 plockar föreningarna skräp på utvalda sträckor utmed Dalälven, Ljusnan, Klarälven och Gullspångsälven. Alla föreningar som deltar får för sin insats en ekonomisk ersättning som de kan använda till att förverkliga sina drömmar.

För ytterligare information, kontakta:
Mats Wesslén
VD Städa Sverige
070-588 49 88
mats.wesslen@stadasverige.se

För förfrågningar om städningarna i Söderhamn 18 augusti och Järvsö 19 augusti, kontakta:
Josefin Ydringer
Projektledare
070-510 14 31
josefin.ydringer@stadasverige.se