Det är en hel del felaktigt skräp som tyvärr slängs och ställs utanför återvinningsstationerna i Nykvarn. Det kan lokala föreningar besviket konstatera efter att i våras ha faddrat varsin återvinningsstation i kommunen, under sex söndagar. Denna söndag drar ÅVS-faddringen igång igen efter sommaruppehållet.

Bäddmadrasser, ett gammalt skåp, en vattenkokare och påsar med kläder. Det är några exempel av allt som i våras ställdes vid återvinningsstationer i Nykvarns kommun och som inte inte hörde hemma där. Det konstaterade de lokala föreningar som städade ihop skräpet under vårens säsong av faddring av återvinningsstationer.
– Det har varit bedrövligt mycket skräp varje vecka. Folk har aldrig kastat så mycket felaktiga saker förut, berättar en föreningsrepresentant.
– Men det har varit uppskattat att vi har städat upp runt omkring!, säger en annan.

Med start söndagen den 19 augusti drar så höstens omgång av faddring av återvinningsstationer igång igen i Nykvarn och föreningarna är taggade inför uppdraget. Tre timmar per dag, klockan 11-14, i totalt sex söndagar kommer föreningarna att finnas ute på återvinningsstationerna (ÅVS:en) i kommunen. Projektet syftar bland annat till att få en trevligare miljö vid ÅVS:en. Förutom att städa upp omkring ÅVS:en så ingår också att hjälpa besökarna med att sortera rätt – en hjälp som ges helt kostnadsfritt till besökarna.

Att faddra återvinningsstationer är ett miljösamarbete mellan lokala föreningar, Nykvarns Kommun och idrottens miljöorganisation Städa Sverige. För sin insats får föreningarna en ersättning till sin klubbkassa. Projektet har samtidigt en utbildande effekt för de deltagande idrottsungdomarna – och förhoppningsvis också alla besökare!

Föreningarna som deltar i ÅVS-faddringen i år är Nykvarns Gymnastikförening, Nykvarns innebandylag P05, Nykvarns SK P07 och P08 samt Turinge-Taxinge Hembygdsförening.


Fakta om återvinning

Svenskar är rent generellt duktiga på att återvinna sina förpackningar. Nya siffror från Förpacknings- och Tidningsinsamlingen visar att 649 000 ton förpackningar och tidningar lämnades på deras återvinningsstationer i Sverige 2017, vilket motsvarar 64 kg per person.

Undrar du hur en förpackning ska sorteras? Hitta svaret här i Förpackning- och tidningsinsamlingens sorteringsguide.