Från och med den 21 september kan Hudiksvallsbor panta flaskor och burkar och samtidigt bidra till miljöstädning med lokala idrottsföreningar. När en ny Pantamera Express nu har invigts i kommunen kan man nämligen välja att skänka sin pant till Städa Sverige. Sedan tidigare har Norrtäljeföreningar fått städa sin närmiljö tack vare givmilda pantare i sin kommun.

Genom en Pantamera Express kan man snabbt panta hela säckar och kassar med PET-flaskor och burkar. I september invigdes en Pantamera Express på återvinningscentralen Ulvberget i Hudiksvall och de som pantar där kan välja att skänka sin pant till välgörande ändamål. Inledningsvis är Städa Sverige – idrottens miljöorganisation mottagare. Genom att skänka sin pant till Städa Sverige bidrar man till en konkret miljöinsats. Panten möjliggör nämligen att lokala Hudiksvallsföreningar kommer att få städa sin närmiljö.
– Där ett helt lag med idrottsungdomar städar blir det verkligen skräpfritt, något som gynnar både människorna och djur som lever där. Pantpengarna blir en föreningsersättning som går till ungdomarnas gemensamma drömmar eller behov. En dubbel vinst alltså, säger Anton Hedlund, projektansvarig på Städa Sverige.

Resultat av Pantamera Express i Norrtälje

Sedan tidigare finns en Pantamera Express på Görla Återvinningscentral i Norrtälje där pantpengen kan skänkas till Städa Sverige. Under Strandens Dag den 19 september hade både Norrtälje Simklubb och Hallstaviks scoutkår städuppdrag i kommunen tack vare de skänkta pengarna. Norrtälje Simklubb städade två olika sträckor, både utmed Norrtäljeviken och vid sjön Lommaren. De plockade mycket miljöfarlig frigolit, cigarettfimpar, en stor dunk gammal bensin och lite större saker som solstolar och ett tält. Ersättningen ska simklubben använda till att åka på läger och till sociala aktiviteter utanför simbassängen.
– Det är mycket bra att utföra något som är lärorikt och nyttigt för miljön. Samt att barnen får uppleva problemet med nedskräpning med plast i haven, säger föreningen om insatsen.

Föreningar på kö

Städa Sverige har städat Sverige med idrottsföreningar- och lag sedan 1988. Det har resulterat i 45 miljoner kilo plockat skräp från naturen genom åren och drygt 250 miljoner kronor till ungdomsidrotten. Och många är de föreningar och lag som står på kö för framtida städningar.
– Att vi står som förmånstagare på både nya som gamla Pantamera Express är värdefullt för då kan vi verkligen ge uppdrag till fler och städa mer. Vi ser nu fram emot att ge Hudiksvallsföreningar uppdrag så snart som möjligt, säger Anton Hedlund.

Tips!
Här kan du läsa mer om Pantamera Express på återvinningscentralen Ulvberget i Hudiksvall. 

Noterat 2020-11-09: Också på Ekobacken i Gustavsberg och på Roslagstulls Återvinningscentral kan man numera också skänka sin pant till Städa Sverige.