Inget mer fruktsvinn i villaträdgårdar! Det är målet med ett nytt samarbete mellan Städa Sverige, Rscued och ICA Stiftelsen. I samarbetet – som startar som ett pilotprojekt i år – ges idrottsföreningar uppdrag att plocka äpplen mot en ersättning. Äpplena blir till goda juicer och annat gott i stället för att förgås. Äppelträdsinnehavare i villa och småhus kan bidra genom att låta en lokal idrottsförening plocka just sina trädgårdsäpplen.

Nu kickar Städa Sverige, Rscued och ICA Stiftelsen igång sitt nya gemensamma projekt Klara, färdiga, plocka!. Majoriteten av alla äpplen som växer i svenska villaträdgårdar går till spillo och tanken med samarbetet är att ändra på just det. I stället för skräp ska idrottsungdomar nu få plocka äpplen, innan de bli ruttnande fallfrukt som måste slängas på deponi eller liknande. För sin insats får de en ersättning till förenings- eller lagkassan.
– Det pratas ju mycket om att minska matsvinnet. Genom att delta i det här projektet får man bidra till att fullt användbar frukt inte förgås utan kommer till användning. Ett sätt att bli miljöhjälte på utöver att plocka skräp, säger Mårten Heslyk, projektledare Städa Sverige.

Efteråt sorteras och mustas äpplena av Rscued, fylls på flaska och säljs sedan som Trädgårdsmust hos lokala ICA-handlare.

Äppelträdsinnehavare engageras

För att kunna komma igång med äppelräddandet behövs nu bara äppelträd. Här kan den som bor i villa eller småhus och har äppelträd engagera sig. Det gör man genom att ladda ner Rscueds app, registrerar sin trädgård och sina äppelträd och godkänner att barn och unga från idrottsföreningar plockar äpplen hos sig. Utöver att man blir av med de äpplen man själv inte använder får man en goodiebag med juice som tack. Rscued-appen kan laddas ner i Appstore eller Google Play.
– Då det är pilotår för projektet reserverar vi oss för att vi kanske inte kommer hinna plocka äpplen i alla trädgårdar runt om i Sverige redan detta år. Men ju fler trädgårdar som registreras, desto fler möjliga äppelplockaruppdrag blir möjliga, säger Mårten Heslyk.

Äppelplockning inleds i Helsingborg, Stockholm och Lund

Klara, färdiga, plocka! startar med en pilotomgång där nio föreningar eller lag inledningsvis ges frukträddaruppdrag, främst i Helsingborg samt i södra Stockholm. Först ut blir dock Lugi Handboll P08 när de på lördag den 21 augusti plockar äpplen i en trädgård i Lund med hela 50 äppelträd. Uppdragen kommer att likna de städuppdrag som Städa Sverige annars ger föreningar. De pågår i drygt 3 timmar, man får nödvändig utrustning för ändamålet och man gör insatsen i sin närmiljö. Är ni som förening eller lag (13+ år för fruktplockningen) intresserad av att delta anmäler ni er som vanligt i vår intresseanmälan.