I helgen går starten för miljöprojektet Älvstädningen, som under två helger omfattar totalt fem svenska älvar. I år är behovet av den årliga städningen större än tidigare. Nedskräpningen längs älvarna verkar ha ökat de senaste två åren då många fler har tillbringat sina semestrar hemma. Cirka 3 000 idrottsungdomar och ledare från fler än 130 föreningar deltar i årets Älvstädningen.

Den ökade nedskräpningen skapar stora problem och skador på naturen.
– Det är en följd av pandemin som på gott och ont har gjort att vår natur har blivit mer välbesökt. Därför är det en mycket viktig insats våra städande ungdomar gör och ett stort miljöansvar de tar. Att det är ett rekordstort antal deltagare som städar i år är väldigt glädjande, säger Katarina Ridderberg, projektledare på Städa Sverige.

Nionde året med städning utmed älven

Älvstädningen arrangeras av Städa Sverige i samarbete med Fortum för nionde året i rad. Premiären sker helgen 21-22 augusti i Indalsälven och Ljusnan med OS-guldmedaljören och Städa Sverigeambassadören Björn Ferry i spetsen. Helgen därefter städar idrottsungdomar Gullspångsälven, Klarälven och Dalälven.

Städningen går ut på att ta hand det skräp som finns slängt eller kvarlämnat i naturen längs med älvarna genom att idrottsungdomar mot ersättning till klubbens eller lagets kassa städar en bestämd sträcka.

Skräp i säcken – klirr i lagkassorna

Förutom att städningen ger en positiv miljöeffekt på såväl kort som lång sikt, innebär det ett stöd till svensk idrottsrörelse och en investering i ungdomars ansvarstagande för den gemensamma miljön.
– Intresset från klubbarna är mycket stort för att ta ett miljöansvar, men också för att stärka sina ansträngda lagkassor. Föreningarnas ekonomi har tagit skada under pandemin och ungdomarna är sugna på att kunna resa och tävla igen, säger Katarina Ridderberg.

Älvstädningen äger rum helgerna 21-22 augusti och 28-29 augusti.

Medverkande föreningar Älvstädningen 2021

För mer information:
Katarina Ridderberg, projektledare Städa Sverige, 073-058 82 79, katarina.ridderberg@stadasverige.se
Mats Wesslén, VD Städa Sverige, 070-588 49 88, mats.wesslen@stadasverige.se
Maja Nordgren, projektledare Fortum, 072-204 66 48, maja.nordgren@fortum.com