Nu ska en av Stockholms läns största kommuner storstädas. 1 100 idrottsungdomar med ledare ger sig på måndag nämligen ut på plocka skräp-uppdrag. Platsen är Haninge och det är idrottens miljöorganisation Städa Sverige och ICA Maxi Haninge som med stöd från kommunen nu sjösätter miljöprojektet För ett hållbart Haninge.

Nedskräpning är ett stort problem som skadar djur och natur, och skapar otrygghet för invånarna. Men i Haninge kommun kommer nu en stor insats att göras mot det liggande skräpet. På måndag eftermiddag, den 20 maj, kommer nämligen 1 100 personer – ungdomar och ledare från lokala idrotts- och scoutföreningar – att bege sig ut och plocka skräp. Förutom att bli lokala miljöhjältar och utbildas i hållbarhet, får deltagarna också en värdefull slant till respektive lagkassa.

Största städningen i en kommun

Städningen är en del i miljöprojektet För ett hållbart Haninge, som idrottens miljöorganisation Städa Sverige och ICA Maxi Haninge står bakom, och som genomförs med stöd från Haninge kommun. Aldrig förr har Städa Sverige genomfört en så stor städinsats i en och samma kommun på en och samma dag.
– När 1 100 personer går loss och plockar skräp samtidigt blir det sällsynt skräpfritt, och dessutom ger det effekt på lång sikt eftersom deltagarna lär sig att inte själva skräpa ned. Vi är så glada över att ICA Maxi Haninge väljer att göra denna konkreta hållbarhetsinsats i sin kommun med oss, och samtidigt bidrar till att lokala ungdomsföreningar får ett ordentligt tillskott till kassan, säger Josefin Warg, projektledare på Städa Sverige.

Miljöpåsar blir till städning

Projektet finansieras genom att ICA Maxi Haninge skänker 1 kr för varje såld miljöpåse.
– Det känns toppen att vi kan stödja det lokala föreningslivet och miljön i ett och samma projekt. Det är win-win för alla, säger Marika Edberg, marknadschef på ICA Maxi Haninge.

Totalt är 47 lag och trupper från 15 föreningar med på måndag. De ska städa allt från centrala delar kring kommunhuset och i bostadsområden i Brandbergen, till grönområdet Rudan, stränder i Vendelsö och i Jordbro industriområde. Allt enligt områden som kommunen har föreslagit samt Maxis kunder önskat. Från Haninge kommuns sida är man är glada över projektet och att så många lag vill vara med:
– Vi uppskattar initiativet från ICA Maxi Haninge och Städa Sveriges sida, och det är roligt att så många föreningar vill ställa upp och bidra till en mer hållbar, snyggare och tryggare kommun, säger Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Haninge.

Varje lag startar med att städa sitt tilldelade område klockan 16.30 på måndag, och städningen pågår fram till omkring 19.30.

Lag från följande föreningar medverkar:
Haga Haninge, IFK Haninge, Vendelsö IK, Vendelsö Gymnastikförening, Vendelsö Scoutkår, Handens Scoutkår, BK Kristallen, Haninge Anchors, Haninge Handboll, IK Malmen, Power Cheer Allstars, Godil Labe, Tungelsta IF, Tungelsta Ridklubb, Västerhaninge IF

Exempel på områden som ska städas:
Rudan, Poseidons Torg, Kulturhusparken, Torvallaområdet, Jordbro Industriområde, Tungelsta Park, Eskilsparken, Kvarnbäcksån, Vendelsömalmsgropen, Svartbäcken, Gårdens bad, Dalens bad, Brandbergen mm

LISTA: För ett hållbart Haninge, föreningar 20 maj 2019 med områden.
Se områdena som ska städas här.

KONTAKT
Josefin Warg, projektledare Städa Sverige, 070-549 04 94
Marika Edberg, marknadschef ICA Maxi Haninge, 073-436 91 72
Maria Backe, områdeschef Kultur- och fritidsförvaltningen Haninge kommun, 070-212 65 00