Nu på lördag, den 18 maj, är det premiär för Det Goda Vårstädet i Angered. Då ska fotbollslirare, boxare, ryttare och andra lokala idrottsungdomar städa i grönområden, längs promenadstigar och utflyktsplatser i sin stadsdel. Projektet är ett miljösamarbete mellan snackstillverkaren Estrella och Städa Sverige, för ett renare Angered.

Närmare 240 idrottsungdomar och ledare från 12 olika lag från nio idrottsföreningar kommer att delta på ”Det goda Vårstädet”. Varje lag tilldelas ett område att plocka skräp i, och efter att ha gjort det samlas sedan grupperna på gräsmattan bakom Angered Arena för en gemensam avslutning. För sin insats får de en ersättning till laget.

Pedagogisk effekt
Det är idrottens miljöorganisation Städa Sverige tillsammans med Estrella som står bakom projektet. – Tillsammans gör laget något viktigt för miljön, något som dessutom bidrar till att stärka lagkassan. Det finns dessutom ett bra pedagogiskt syfte med att delta på en städdag. När man själv plockat upp skräp från marken är det mindre risk att man själv skräpar ner i framtiden, säger Mårten Heslyk, projektledare på Städa Sverige.

”Gilla att dela gemenskap!”– Det Goda Vårstädet 2019 handlar om att göra saker ihop, om gemenskapen i klubben och att ta ett gemensamt ansvar för miljön. Det är när vi stöttar varandra och arbetar tillsammans som ett lag som stora saker kan hända, säger Carina Hanson, VD Estrella.

Under förra året organiserade Städa Sverige 757 städuppdrag och totalt 12 630 idrottsungdomar var engagerade i städningarna. Ambitionen under 2019 är att öka dessa siffror med 50 procent och utifrån det är Det Goda Vårstädet en välkommen nyhet för året.

– Vi är jätteglada över att Estrella, som har både huvudkontor och tillverkning på orten, väljer att gå in och göra detta lokala Angeredprojekt tillsammans med oss. Förutom att det ger en positiv miljöeffekt på såväl kort som lång sikt, innebär det ett stöd till idrotten och en investering i ungdomars ansvarstagande för den gemensamma miljön, säger Mårten Heslyk.

Det Goda Vårstädet startar med städning klockan 10.00 den 18 maj. Klockan 13.30 sker gemensam återsamling vid Angered Arenas gräsmatta.

För ytterligare information, kontakta:
Mårten Heslyk, Projektledare Städa Sverige, mobil: 0708-19 2064
Sofi Randén, Marknadschef Estrella, telefon: 031-332 33 20

Om Städa Sverige
Städa Sverige, som är en del av den ideella idrottsrörelsen, är en organisation där ungdomar jobbar för miljön och projekten finansieras av näringsliv, kommuner eller andra organisationer. Sedan 1988 har Städa Sverige engagerat ungdomsidrotten med att förbättra den svenska miljön. Se mer www.stadasverige.se