5,6 ton skräp plockades upp av 328 idrottsungdomar och ledare under förra helgens premiär av RenovaRöjet. Därmed blev både Säveån, naturen och föreningslivet lite gladare – och samtidigt försvann samma mängd skräp från fel ställe. Detta tack vare miljöprojektet RenovaRöjet, som Städa Sverige och Renova AB startade upp i år.

Renovaröjet

Under dagen samlade handbollsspelare, fotbollsspelare, basketspelare, dykare och Renovas egna personal samman en stor mängd skräp och bråte som annars skulle legat kvar i naturen. Bildäck, vägskyltar, reg skyltar, kofångare, lysrör, kundvagnar och flaskor är bara några exempel på vad som plockades upp. Störst uppmärksamhet fick ett värdeskåp som öppnades med hjälp av hjälpsamma poliser. Det visade sig dock vara tomt på innehåll.

Åtta av föreningar deltog för första gången i ett Städa Sverige arrangemang och alla var mycket positiva och vill vara med igen.

Går att göra skillnad
– Nyttigt för barnen att se att det går att göra skillnad under några timmar och få dem att tänka på miljön, skriver föreningsledaren i Hovås Billdal F07 i sin städrapport.

Värdefullt

– Det är värdefullt att ungdomarna kommer ut i naturen och ser hur mycket bråte och skräp som slängs på fel ställe och samtidigt får en tankeställare om varför det ser ut som det gör. Kan vi genom projekt som detta få ett större ansvarskännande till vår natur och miljö är mycket vunnet för framtiden, säger Mårten Heslyk projektledare på Städa Sverige.

Vinst för lokala idrotten
Också den lokala ungdomsidrotten har tjänat på projektet. Varje deltagande lag har fått en ersättning för utfört uppdrag och ersättningarna skall användas från allt till träningsläger, cuper, utrustning men även möjliggöra att alla har råd att följa med och delta i framtida aktiviteter.

Lag från följande föreningar medverkade: Backa HK, Hovås Billdal IF, Jonsereds IF, Onsala Pirates BK, Partille IF, Sävedalens IF, IK Sävehof, Dykarklubben Öckerödorarna, Öjersjö IF

För ytterligare information

Kontakta Mårten Heslyk, Projektledare Städa Sverige mobil 0708 192064