Inom ramen för initiativet Klara, färdiga, städa! gjorde skidåkare i Sveriges Ski Team tillsammans med skidföreningen Ås IF en hjälteinsats när de plockade skräp i naturen i Ås utanför Östersund.

Klara, färdiga, städa! är ett samarbete mellan ICA, ICA Stiftelsen och Städa Sverige där ICA-sponsrade idrottsföreningar får i uppdrag att städa sin närmiljö. Som tack för den viktiga insatsen får föreningarna ett extra tillskott till lagkassan. En afton i maj var det Östersundsföreningen Ås IF som fick det viktiga städuppdraget. Dessutom fick de extra hjälp på traven i form av miljöengagerade längdskidåkare från Ski Team: Jonna Sundling, Moa Lundgren och Björn Sandström.

Se Jonna Sundling, SkiTeam och Ås IF göra en miljöinsats här:

VM-guldmedaljören häpnade över skräpmängderna

Tillsammans ägnade de en regnig dag i Ås utanför Östersund till att plocka skräp och städa närmiljön. De hittade allt från tändare, glasspapper och pantflaskor till toalettringar och delar av trasiga staket. Just sådant som inte hör hemma i naturen, med andra ord.
– Det är helt sjukt hur mycket skräp som ligger i skog och mark. Nu när vi började leta hittade vi hur mycket som helst. Det är hemskt, och säger ju också något om varför Klara, färdiga, städa! behövs, säger Jonna Sundling i Ski Team.

Ökad medvetenhet efter naturstädning

Att som förening engagera sig i Klara, färdiga, städa! och ta några timmar en eftermiddag till att leta skräp i sin närmiljö kan göra stor skillnad för det egna miljötänket.
– Barn och unga som hjälper till att plocka skräp i naturen gör en viktig insats. Dessutom får de upp ögonen för hur mycket skräp som faktiskt finns där ute när man väl börjar leta. De får en helt annan medvetenhet efter en sådan här dag, säger Josefin Warg, projektledare på Städa Sverige.

Tips!
Är du en ICA-handlare eller en ICA-sponsrad förening som vill göra skillnad för miljön i er närmiljö? Läs mer och intresseanmäl er till Klara, färdiga, städa! här.