Nu väntar årets andra stora omgång av Klara, färdiga, städa! – miljöinsatsen där plast och annat naturförstörande skräp i vår närmiljö plockas av idrottsföreningar i samarbete med sin ICA-handlare. I vårens städomgång fyllde varje medverkande förening i snitt 25 stora gula säckar med skräp. Nu återstår att se om de nu engagerade föreningarna plockar mer eller mindre.

Nu i helgen, den 4-5 september, gör 45 idrottsföreningar- och lag med sina samarbets-ICA-handlare gemensam insats mot skräpet som hittas i allas vår närmiljö. Naturen blir en vinnare när plastförpackningar, fimpar, papper, glas och annat skräp ska plockas. Det sker inom ramen för miljöprojektet Klara, färdiga, städa! som Städa Sverige och ICA Stiftelsen står bakom.

Över tusen deltagare i 38 kommuner

Ungefär 20 deltagare i varje förening eller lag samlas för skräpplockning i dryga 3 timmar i varsitt förutbestämt område. Totalt engageras över 1 000 idrottsungdomar och ledare i städningen, som tar plats i 38 kommuner. Nordligaste städningen står Överkalix IF ishockeysektion för, sydligaste Trelleborgs gymnastic & dance och så städas det utspritt över landet däremellan.
– I vårens städning deltog över 40 föreningar som i snitt fyllde 25 stora gula säckar med skräp vardera, uppskattningsvis nästan 250 kg. Det säger något om hur mycket skräp som gömmer sig i vår miljö, som den vanliga renhållningens resurser tyvärr inte räcker till. De medverkande i vårt projekt gör verkligen både en miljö- och en samhällsinsats. Nu ska det bli intressant att se om 25 säckar i snitt står sig eller om det blir än mer skräp nu, säger Josefin Warg, projektledare på Städa Sverige.

Miljöinsats som berikar ungdomarna

Idrottsungdomarna tar del av en miljöutbildning innan sin insats och när de sedan städar lär de sig också handgripligen värdet i att inte skräpa ner. För sin insats får de deltagande föreningarna och lagen minst 5 000 kronor vardera att använda till sina drömmar. För ICA är projektet ytterligare ett sätt att bidra till en positiv samhällsförändring.
– Svenska ICA-handlare har ett stort engagemang för både miljön och den lokala idrotten. Genom Klara, färdiga, städa! tar handlarna ett lokalt miljöansvar samtidigt som de involverar sina samarbetsföreningar. Det är väldigt fint att se, säger Peter Hägg, tillförordnad generalsekreterare ICA Stiftelsen.

Se här hur det såg ut när Jonna Sundling och SkiTeam deltog i Klara, färdiga, städa! tillsammans med Ås IF skidor och ICA Kvantum Lillänge:

Extra mycket städning på sina håll

De flesta handlare medverkar med ett föreningsuppdrag vardera, men i Tyresö och Nynäshamn kommer fyra respektive tre föreningar att städa tack vare ICA Kvantum Tyresö och ICA Maxi Nynäshamn. Ännu fler lokala Klara, färdiga, städa!-insatser väntar nästa helg då större kommunstädningar kommer att göras i samarbete med ICA-handlare i Nacka, Örebro och Solna.

Medverkande Klara, färdiga, städa hösten 2021

Se här vilka 45 föreningar och butiker som deltar och var och när de städar.
Vem städar närmast dig? Se karta över städningarna.
Städtillfällena pågår drygt 3 h.

KONTAKT
Josefin Warg, projektledare Städa Sverige, 08-683 30 04
Peter Hägg, tillförordnad generalsekreterare ICA Stiftelsen, 073-765 13 35