Först ut den 26 september är Katrineholms  och Flens kommun som tillsammans med Städa Sverige erbjuder lokala idrottsungdomar att  göra en miljöinsats i sitt närområde samtidigt som de tjänar värdefulla pengar till lagkassan. Cirka 140 idrottsungdomar och deras ledare städar till helgen 7 olika områden i de två kommunerna. 

Städning av naturen påverkar positivt

Vi tror att ungdomar som får lära sig om skräpets påverkan på miljön samtidigt som de operativt kan göra en egen insats, känner ett större ansvar för miljön både lokalt  som globalt. De ungdomar som plockat fimpar, plastförpackningar, däckrester, snusdosor, godispapper med mera drar sig själva för att slänga skräp i naturen. Därför är det värdefullt med denna typ av samarbeten som Städa Sverige har med Katrineholm och Flens kommun säger projektledare Åsa Berg från Städa Sverige.

Handlingsplan mot nedskräpning i kommunerna

I Sörmland finns en vilja och ambition att minska på nedskräpningen i regionens kommuner, projektet Städa Södertörn är ett led i kommunernas handlingsplan för minskad nedskräpning. Det är nu andra gången som städning sker i Katrineholms kommun, senaste gången idrottslag städade kommunen var andra advent 2020.

Att dessa två kommuner nu går samman och gör en gemensam insats för miljön i regionen, kan förhoppningsvis leda till att fler Sörmländska kommuner delta nästa år.

Tacksamma deltagare

”Tack för möjligheten att tjäna lite pengar till vår lagkassa. Vi har redan anmält oss till några cuper i höst/vinter som vi annars inte kunnat vara med på.”  Orden kommer från ett lag som till helgen ska städa naturen i Flen och för pengarna de tjänar kommer de kunna åka på cup och skapa gemensamma roliga minnen.

Deltagande lag

Katrineholms HIF, Katrineholm Värmbol Bandysällskap U12, Björkviks IF P13, Katrineholms AIK F12, Malmköpings Gymnastikförening, Hälleforsnäs IF P09/10 och Flens IF (Flens IF kommer att städa sitt område den 2 oktober)

Kontakt:
Åsa Berg, projektledare Städa Sverige, asa.berg@stadasverige.se, 073-033 49 28