I helgen fortsätter Städa Sveriges storstädning runtom i Stockholms län som drog igång förra veckan. Nu på lördag blir det fokus i Stockholms stad där 50 föreningar städar allt från Spånga-Tensta till Gamla Stan. I Haninge kommun gör sedan 23 föreningar en miljöinsats på söndag. Också i Åkersberga plockar föreningar skräp.

Förra tisdagen, den 2 maj, gjorde lokala idrottsungdomar i Botkyrka, Salem och Huddinge en insats mot skräpet i sina kommuner. Städningen skedde i samarbete med Huge, Södertörns Fjärrvärme och Salems kommun och resulterade i mer än 200 stora gula säckar fyllda med skräp. 19 föreningar stod för insatsen och de plockade allt från kundvagnar, ett fotbad och en dataskärm till plast, fimpar och en del av veranda från miljön.
– Det var ett mycket bra sätt att få ungdomarna att förstå vad som händer när skräp slängs i naturen och hur det påverkar bland annat våra vattendrag, sa en ledare i Skogås/Trångsund FF F09/10 efteråt.

1 000 idrottsungdomar städar i Stockholms stad

Städningen förra veckan var startskottet på en större samlad Stockholms-städning och grand final är att vänta i helgen som kommer, den 13-14 maj. Allra mest händer på lördag förmiddag i Stockholms stad. Där kommer hela 50 idrottsföreningar- och lag – cirka 1 000 deltagare – att städa sin närmiljö. Städningen sker inom alla 13 stadsdelsförvaltningar. Insatsen är möjlig genom ett nytt samarbete mellan Städa Sverige och Länsförsäkringar Stockholm. De medverkande lagen här får både en ersättning för utfört städuppdrag och ett bidrag från Länsförsäkringar Stockholm till match- eller klubbkläder.
– Vårt nya samarbete med Länsförsäkringar Stockholm är väldigt stimulerande. Det är ett företag som är naturligt förankrade både inom länet och i hållbarhetsfrågan. Det vi gör gemensamt, när vi organiserar städprojekt för 1 000 idrottsungdomar, kommer att göra positiv skillnad för stockholmare. Både genom ökad inkludering av unga och för vår miljö. Det hoppas vi också ska inspirera fler att göra mer, säger Mats Wesslén, VD på Städa Sverige.

Läs här vilka som städar var med Länsförsäkringar Stockholm och Städa Sverige 2023.

Haninge fortsätter på den inslagna vägen

Sedan 2019 har vårstädning med idrottsföreningar skett i Haninge kommun, och i år blir inget undantag. 23 föreningar, trupper och lag – allt från innebandyspelare till cheerleaders – städar varsitt område från skräp på söndag.
– Med en kombination av nytta och nöje bidrar idrottsföreningar i Haninge tillsammans med Städa Sverige att medborgarna får en snyggare och tryggare kommun. Projektet visar på den effektivitet vi kan få till genom samverkan mellan föreningsliv, kommun och externa samarbetspartners, säger Richard Wendt, enhetschef Kultur- och Fritid i Haninge kommun.

Se här vem som städar respektive vilket område i Haninge kommun 2023.

Cykelvägar i Nacka vårstädas ännu en gång

Också Nacka kommun har ett mångårigt samarbete med Städa Sverige där man tillsammans ser till att det städas utmed kommunens många cykelvägar. Städningen sker både vår och höst med fyra föreningar varje gång. En vardera i områdena Sickla, Saltjöbaden, Saltsjö-Boo och Älta. Skräpfria cykelbanor, pengar till föreningar – de positiva vinsterna är många:
– Fantastiskt sätt att tjäna pengar till laget. Att kombinera städning, gemenskap, insamling av pengar och att man dessutom får motion samtidigt är en lysande idé, sa Nacka Gymnastikförening P1 efter sitt cykelstädsuppdrag i fjol.

Dessa föreningar städar cykelbanor i Nacka våren 2023.

Städning för framtiden i Åkersberga

Även norrut i länet städar idrottsungdomar i helgen. Tillsammans med OBOS engagerar Städa Sverige tio lokala föreningar i att städa runt bostadsområden och grönområden. Läs mer om den städningen här.

När helgen är över och Städa Sverige kan summera hela insatsen i Stockholms län kommer omkring 2 700 idrottsungdomar och ledare att ha varit med och städat sin del av Stockholm. Återstår att se hur många gula säckar med skräp som deltagarna fyller.

KONTAKT
Åsa Berg, projektledare Städa Sverige, 073-033 49 28
Anton Hedlund, projektansvarig Städa Sverige, 070-683 08 73