Idrottsungdomarna står i startgroparna – nu väntar en storstädning av Stockholm! Omkring 2 700 idrottsungdomar och ledare kommer under perioden 2 maj till den 14 maj att städa sin del av Stockholm. Det är Städa Sverige tillsammans med flera partners från näringslivet, däribland Länsförsäkringar Stockholm och OBOS, som möjliggör städningen, med stöd från berörda kommuner.

Från Djurgården till Danvikstull.
Järvafältet till Botkyrka till Åkersberga.
Spånga, Salem, Södermalm.
Omkring broarna i Gamla stan.

Med start den 2 maj fram till och med den 14 maj kommer närmare 2 700 idrottsungdomar och deras ledare att göra en konkret miljöinsats sin hemkommun i Stockholms län. Hela 144 städuppdrag kommer att utföras av föreningar och lag, som städar varsitt på förhand angivet område i sin närmiljö. Allt från bostadsområden, gång- och cykelvägar, parker, idrottsplatser och andra nedskräpade platser. Och resultatet kommer att märkas.
– Idrottsungdomar som tillsammans plockar skräp är otroligt engagerade och flitiga, och det blir verkligen skräpfritt i deras spår. Det skapar dessutom engagemang och ansvarskänsla hos dem för deras närmiljö, säger Mats Wesslén, VD på Städa Sverige.

Partners från näringsliv och kommun gör det möjligt 

Städuppdragen har föreningarna och lagen fått av idrottens miljöorganisation Städa Sverige i samarbete med partners från näringsliv och kommun. Där hittas bland annat Länsförsäkringar Stockholm, Obos, Södertörns Fjärrvärme, Huge bostäder, sex ICA-handlare inom ramen för Klara, färdiga, städa! samt Haninge kommun, Nacka kommun och Salems kommun.
– Som lokalt och kundägt bolag har vi sedan 2014 sponsrat barn och ungas möjlighet till en aktiv fritid på lika villkor, då vi tror att inkludering genom idrotten bidrar till glädje och gemenskap i ett positivt sammanhang. Genom samarbetet med Städa Sverige bidrar vi dessutom till en renare närmiljö och engagemang för vår gemensamma stad. Det känns som ytterligare steg i rätt riktning, säger Charlotte Barnekow, VD för Länsförsäkringar Stockholm.

>> Låt ditt företag vara med och möjliggöra ännu mer städning i Stockholm! Kontakta oss här för att få veta mer.

Stockholmsföreningar vill städa Sverige och tjäna pengar

Städningar sker i totalt 11 kommuner, vid olika datum och tider anpassade efter förutsättning för såväl föreningar som för medverkande partners. Att kunna göra en samlad större Städa Sverige-insats i Stockholms län är välkommet.
– Föreningar i Stockholm längtar efter att städa. De får en intäkt till sin kassa samtidigt som de får göra gott. Vi har hundratals lag i länet som vill vara med. Tack vare våra nu engagerade partners kan vi beta av en del av den kön och till nästa tillfälle är förstås fler partners välkomna för att göra skillnad, säger Mats Wesslén.

Avspark den 2 maj

Först ut är städning i Huddinge, Botkyrka och Salem den 2 maj tillsammans med Huge, Södertörns Fjärrvärme och Salems kommun. Totalt 19 föreningar och lag deltar där.
– Den här insatsen är en viktig del i vårt hållbarhetsarbete. Vi är glada att vi får stötta Huddingeföreningarna som bidrar till att göra Huddinge ännu finare, säger Jessica Nenzén, områdesutvecklare på Huge Bostäder AB.

Kontakt
Anton Hedlund, projektansvarig Städa Sverige, 08-683 30 07
Åsa Berg, projektledare Städa Sverige, 070-549 04 94