I helgen gör idrottsungdomar på olika håll i Uppsala län en viktig insats mot skräpet i sina omgivningar. Detta i samarbete med Städa Sverige och lokala företag. Idrottsungdomarna gör en värdefull insats för sina närmiljöer och får som tack en föreningsersättning att använda till sina drömmar.

Skräp i vår utomhusmiljö är både dåligt för djur och natur och skapar otrygghet och kostar pengar för markägare att ta bort. Men idrottsungdomar och företag vill bidra till att göra gott och i helgen görs flera insatser mot skräpet omkring oss.

Apotea CleanUp Day i Morgongåva

I Morgongåva i Heby kommun, samt även i Sala på andra sidan länsgränsen, arrangeras Apotea CleanUp Day den 29-30 april. Lokala föreningar och lag kommer då att städa var sitt angivet område i sin närmiljö. Apotea och Städa Sverige har tidigare gjort gemensamma insatser med föreningar utmed Västkusten, inom ramen för Städa Kust-premiären i april. Men Apotea har sitt logistikcenter i Morgongåva och genom att ta Apotea CleanUp Day vidare stöttar de det lokala föreningslivet och ger tillbaka till närområdet också där.
– Vi tycker att Städa Sverige är ett fantastiskt initiativ som gagnar både miljön och ungdomsidrott och det stöttar vi gärna. Vi bidrar varje år till städning av västkusten. Nu ser vi fram emot att kunna göra samma sak för vår närmiljö och ungdomar runt Morgongåva, säger Pär Svärdson, VD Apotea.

Det är första gången som Apotea CleanUp Day arrangeras i Morgongåva i Heby kommun samt i Sala. Förhoppningsvis kommer det att bli en återkommande aktivitet kommande år. Sex motiverade föreningar/lag deltar: Morgongåva BK, Morgongåva SK P10 / F10, Sala Simsällskap, Sala FF och Sala Basket.

Städning runt välbesökta nya och gamla byggnader i Uppsala

Samtidigt händer det grejer i Uppsala kommun, runt både lite nyare som lite äldre byggnader i Uppsala. I centrala staden valborgsstädar Städa Sverige och föreningar för fjärde året i rad omkring Carolina Redeviva, Slottet, Dekanhuset samt i Universitetsparken. Områden där människors valborgsfestligheter brukar kunna lämna sina tydliga spår i form av skräp.
– Städarbetet är alltid bra utfört av idrottsungdomarna och det hjälper oss mycket, säger Cecilia Garland, arbetsledare på Trädgårdanläggare Hallbloms som på uppdrag av Statens Fastighetsverk ansvarar för skötseln på dessa ytor.

Uppsala HK F10, Alsike IF Damjuniorer och Upsala Simsällskap är det som kommer att vara på skräpjakt i området med Städa Sveriges gula säckar i nävarna. Städningen sker den 29 april respektive 1 maj.

Gränbystaden blir skräpfritt – igen

Även omkring Gränbystaden städas det den 1 maj. Städningen sker omkring köpcentret och bostäder i området. Den utförs av KFUM Basket F08/DU15 och är en av tolv städningar totalt under året. Sedan 2017 har Atrium Ljungberg samarbetat med Städa Sverige och engagerat lokala idrottsungdomar i att hålla skräpfritt i området.
– Vi tar stort ansvar för de platser vi verkar på, och där spelar samarbetet med Städa Sverige en stor roll. Det är fantastiskt roligt att få vara en del av det projekt år efter år och att samtidigt få stödja både ungdomsidrott, miljö och inte minst, unga individer. Vi har varit väldigt nöjda med deras insatser och det märks verkligen att ungdomarna tar detta på allvar. Många av dem säger att uppdraget både varit lärorikt och roligt, säger Kent Elmnert, säkerhets- och driftansvarig på Gränbystaden.

De idrottsungdomar och ledare som deltar i städningarna lär sig för livet att inte skräpa ner, både genom en digital miljöutbildning och genom det praktiska genomförandet.
– Alla, både föräldrar och tjejer, slogs vid vår första städning av hur mycket skräp som slängs och vikten av att hålla rent och snyggt och att inte slänga skräp, säger KFUM Basket F08/DU15.

– Varenda en som är involverad i våra städningar nu i Uppsala län samt i Sala, såväl partners som idrottsungdomar, visar att man tillsammans kan göra en väsentlig skillnad för vår närmiljö. Det värmer i hjärtat, säger Josefin Warg, kommunikationsansvarig på Städa Sverige.

Kontakt
Josefin Warg, kommunikationsansvarig på Städa Sverige, 070-549 04 94