Ett barnvagnsschassi i Karlstad, hönsnät i Knivsta och en skottkärra i Kävlinge. Detta och massor av andra prylar och skräp städade det svenska städlandslaget bort från 24 svenska städer i början av september. Totalt fyllde de 1 146 säckar med skräp. Samtidigt plockade det norska Ryddelandslaget skräp på sin sida landsgränsen.

Madrasser, blöjor, mattor, gasoltuber, lustgastuber, bensindunkar, hängrännor, skrivbordsstol. Kundvagnar, parasoll, en fåtölj, en kattlåda, en kudde, en dammsugare och en båt. Listan kan göras lång på alla de prylar som låg slängt i vår miljö och som det svenska Städlandslaget städade bort när de gjorde en kraftansamling mot nedskräpningen den 2 september. Och då har vi inte ens nämnt alla de fimpar, tomma förpackningar och plastskräp som också plockades. 1 146 säckar skräp blev det totalt när landslaget var färdiga för dagen.

Städning som ger nya möjligheter

Idrottens miljöorganisation Städa Sverige och Bauhaus står bakom det svenska Städlandslaget. Landslaget samlade i år 1 728 ungdomar och ledare från idrottsföreningar och lag på 24 svenska orter. De städade var sitt område i just sin stad, i närheten av sitt Bauhaus-varuhus, med en hägrande föreningsersättning som tack.

Bauhaus har sedan länge bidragit stort till svensk idrott, framför allt inom ungdomsverksamhet. Genom sitt engagemang med Städa Sverige skapar de en möjlighet för idrottsungdomar att kunna fortsätta sikta mot gemensamma mål och drömmar.
– Detta är ett samarbete som känns meningsfullt på flera sätt, från att göra en insats för vår natur till att stötta lagen ekonomiskt, säger Johan Saxne, marknadsdirektör på Bauhaus.

Tydliga tankeställare

På frågan om hur insatsen kändes att utföra, var deltagande föreningar och lag rörande överens:
– Det var verkligen givande att vara med och alla spelare kände sig delaktiga och bidrog.På slutet av uppdraget hade vi en stund där alla kunde dela med sig sina tankar kring miljön. Man kunde tydligt se att de har fått en extra tankeställare kring källsortering och att man måste ta hand om miljön, skriver en ledare i FC Rosengård U16 flickor.

– Det skapar förståelse för hur mycket jobb det blir för någon annan när man bara slänger något på marken i stället för att kasta det på rätt ställe direkt, berättar IK Oddevold P2011 i Uddevalla.

Också föreningsersättningarna för utfört uppdrag är meningsfulla. Tack vare pengarna kommer idrottsungdomarna närmare cuper och läger, teambuildingaktiviteter och får möjlighet att göra satsningar som på ungdoms-SM.
– Då vi ligger ett socioekonomisk utsatt område och många av killarna behöver stöttning och hjälp med att idrotta, så ska vi se till att de får träningskläderna de drömt om, berättar en ledare i ett städande lag.

En gränsöverskridande satsning

Städa Sveriges och Bauhaus samarbete startade i fjol. Och samtidigt som Städlandslaget gör sitt, gör det norske Ryddelandslaget samma sak. Städandes i närheten av Bauhausvaruhus på fyra orter i Norge. Totalt 255 deltagare i 13 lag fyllde tillsammans 110 säckar skräp i år.
– Det gav mye mening å gjennomføre slikt arbeid. Viktig at barn lærer å ta vare på naturen rundt oss, skriver HSV Fotball Son Gutter 12 år om uppdraget.

KONTAKT
Åsa Berg, projektledare Städa Sverige, 073-033 49 28
Johan Saxne, marknadsdirektör Bauhaus, 070-640 39 16