Vad har du gjort de senaste 35 åren? Städa Sverige har plockat miljontals kilo med skräp och alstrat 285 miljoner kronor till svensk idrott! Det gör Städa Sverige till en av idrottsrörelsens enskilt största sponsorer.
Följ med på en hållbar tidsresa från 1988 till 2023!

En av de första aktörerna inom skräpplockning

Städa Sverige är en del av den ideella idrottsrörelsen och organisationen bildades 1988 av ett stort antal specialidrottsförbund. Syftet var både att ta hand om vår miljö och att ge idrottsungdomar ett meningsfullt sätt att tjäna pengar till sin verksamhet och sina drömmar. Långt innan skräpplockning var en trend började alltså Städa Sverige, tillsammans med landets idrottsföreningar, att göra Sverige fritt från skräp. Då som nu plockade allt skräp som gick att hitta vid städningarna, om det så var snabbmatsförpackningar eller trasiga navkapslar eller kapsyler och fimpar.

Vägstädning var det allra första som stod på Städa Sveriges agenda. Länge och väl var vägstädningen i fokus, men en bit in på 2000-talet kom också andra miljöprojekt in i bilden. Städa Sverige gjorde tidigt också andra initiativ för att stötta den svenska idrotten. Med varierande framgång, som ovan video avslöjar..

Städa Sveriges resultat 1988-2023

Städa Sverige är stolta över sin långvariga insats för såväl miljön som för den svenska idrotten och det är med glädje vi summerar vårt resultat. Från 1988 till och med 2023 har vi:

  • Plockat 45 miljoner kilo skräp.
  • Engagerat och organiserat 600 000 städande idrottsungdomar och ledare i miljöprojekt.
  • Alstrat 285 miljoner kronor i intäkter till svenska idrottsföreningarnas verksamhet!

Tack till alla de partners från näringsliv, kommuner och andra organisationer som har gjort och gör vår verksamhet möjlig i 35 år!

>> Vill du stötta och möjliggöra städning?

>> Eller vill du städa?

Saker som hände 1988

Städa Sverige – idrottens miljöorganisation bildas.
Ingvar Carlsson är svensk statsminister.
Tommy Körberg vinner Melodifestivalen med Stad i ljus.
Du kan köpa en liter mjölk för drygt 5 kronor och gå på bio för 44 kronor.
Tennisspelaren Mats Wilander vinner tre Grand Slam-titlar.
Det blir lag på att även barn under 15 år ska använda bilbälte.
Rihanna, Alicia Wikander och Sergio Aguero föds.