Microsoft Sverige satsar lokalt och tillsammans med Städa Sverige – idrottens miljöorganisation engageras 200 idrottsungdomar i Staffanstorps kommun att städa och plocka skräp i sin närmiljö. Premiär för det nya fina miljöprojektet Städa Staffanstorp, äger rum på lördag 22 oktober då tio lokala föreningar tillsammans tar upp kampen mot nedskräpning.

Syftet med Städa Staffanstorp är att involvera lokala idrottsföreningar i miljöaktiviteter i deras närmiljö. Detta för att uppmärksamma problemet med nedskräpningen och göra en värdefull miljöinsats samtidigt som föreningar och lag får en fin ersättning till kassan för sitt utförda arbete. Projektet är det senaste exemplet på hur Microsoft Sverige engagerar sig i Staffanstorps lokalsamhälle där de sedan ett år tillbaka driver ett datacenter. Genom sitt volontärsprogram kommer även medarbetare från Microsoft i Staffanstorp engagera sig och tillsammans med idrottsungdomarna vara med och städa.

– För oss på Microsoft Sverige är det viktigt att kunna vara en positiv och engagerad samhällsaktör på de platser där vi finns. Samarbetet med Städa Sverige ett utmärkt exempel våra samhällsengagemang där vi är med och plockar skräp i Staffanstorp samtidigt som vi bidrar till den fortsatta utvecklingen av föreningslivet i kommunen, säger Therése Treutiger, ansvarig för Microsofts partnerverksamhet i Sverige.

Ungdomar tar ansvar
Unga handbollsspelare, ryttare, bowlare, fotbollsspelare, innebandyspelare och scouter i Staffanstorp har någon gemensamt då de ställer upp och plocka skräp som slängts och hamnat där det inte hör hemma. De tar ansvar för att skapa en trivsam och skräpfri miljö där de själva bor, går i skola, idrottar och utövar sin hobby.

– Det är fantastisk positivt att vi nu äntligen kan engagera idrottsföreningar i Staffanstorp. Staffanstorp är en kommun som Städa Sverige aldrig tidigare har städat och att vi nu kan göra de är tack vare samarbetet med Microsoft, säger Katarina Ridderberg, projektledare på Städa Sverige.

Utomhusstädning är, förutom en mycket värdefull insats, också en aktivitet där alla ungdomar har samma förutsättning och möjlighet att vara med och bidra.

– Att städa tillsammans är roligt, det bygger gemenskap, ett större engagemang och en fin vi-känsla. Det kommer att märkas där ungdomarna drar fram, säger Katarina Ridderberg, projektledare på Städa Sverige.

Miljömedvetenhet skapas
Genom att engagera ungdomar i miljöinsatser som denna blir de medvetna om allt skräp som ligger slängt överallt. Ungdomarna lär sig också att inte skräpa ner själva. De cirka 200 deltagare som medverkar i lördagens städning tar alla del av en digital miljöutbildning innan de ger sig ut på städuppdraget.

Staffanstorps kommun bidrar till projektet med kunskap och resurser, bland annat hämtar de fyllda sopsäckarna efter städdagen.

Deltagande föreningar och lag i Städa Staffanstorp
BK Balder, IK Stanstad, FC Staffanstorp F08, FC Staffanstorp F09, Staffanstorp HK P10/11, Staffanstorps scoutkår Torparna, Staffanstorp United P09, Staffanstorps HK P13, Staffanstorps Ridsportsförening och Uppåkra IF.

Kontakt
Katarina Ridderberg, projektledare Städa Sverige, 0730-58 82 79, katarina.ridderberg@stadasverige.se
Pressavdelningen, Microsoft Sverige, swedenpress@microsoft.com