Efter att ha mottagit rapporter från samtliga deltagande lag i samband med skräpplockningen den 27 april kan vi nu konstatera att det även i år plockades upp stora mängder skräp och skrot från 13 kommuner och stadsdelar i Stockholmsområdet.

Städa Sveriges projekt visar gång på gång att idrottsungdomar inte bara är engagerade i sina sporter – de är också engagerade i miljön. Varje vecka ser vi ungdomar runt om i landet fylla säck efter säck med skräp. Stockholm är inget undantag.

Inför varje städuppdrag genomgår deltagarna en digital miljöutbildning. Där lär de sig om nedskräpningens konsekvenser och vikten av att ta hand om vår natur. Denna utbildning, i kombination med den faktiska städinsatsen, ger både ungdomar och ledare värdefulla och hållbara insikter.

Kista Cricket Club, en av alla deltagande föreningar, konstaterade att:
– Uppdraget var mycket meningsfullt eftersom deltagarna lärde sig hur viktigt det är att inte slänga plast och cigarettfimpar på vägarna. De lärde sig vikten av återvinning.

Totalt deltog 1 776 idrottsungdomar och fyllde tillsammans 1 354 säckar med skräp – från Haninge i söder till Sigtuna i norr. En imponerande, men samtidigt oroväckande, mängd på bara tre timmar.

Men vad är det egentligen som slängs i naturen? Vad döljer sig i säckarna? För att få svar genomför lagen en skräpanalys i samband med sitt uppdrag. På så sätt får vi inte bara en mer skräpfri stad, utan också en bättre förståelse för vilka typer av skräp som är vanligast – och vad som behöver göras för att förebygga nedskräpningen i framtiden.


Analysen gjordes på totalt 857 säckar under den 27 april.