På lördag är det för tredje året i rad dags för Städa Norrköping, en dag när föreningar, kommun och näringsliv samarbetar för att göra fint i staden. I år deltar 36 föreningar, vilket är nytt rekord.

Idrottens miljöorganisation Städa Sverige genomför regelbundet städdagar runt om i Sverige. Upplägget fungerar så att föreningar i de engagerade orterna erbjuds en ersättning för att vara med och städa, vilket blir till nytta för båda parter. Norrköping deltar för tredje gången och slår i år rekord i antal deltagare. Över 650 personer kommer att hjälpas åt att plocka skräp i Norrköping, vilket är 150 fler än förra året.

– Med den här dagen vill kommunen vara med och lyfta hur viktigt det är att ta ansvar för en renare stad. Det är otroligt glädjande att så många föreningar vill ställa upp, de gör en stor nytta för att vi ska få en renare – och därmed även tryggare – kommun, säger Karin Jonsson (C), kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden.

Ökningen i antalet deltagande föreningar betyder att man kan täcka upp ett ännu större område än tidigare år. Skräp kommer bland annat att plockas i såväl Kimstad och Skärblacka som i Klockaretorpet, Haga och på Östantill. Klockan nio samlas deltagarna i de områden som de tilldelats för att plocka skräp. Städa Sverige har i förväg delat ut handskar, plockare, påsar och tröjor till de deltagande föreningarna för att underlätta skräpplockandet. Klockan tolv återsamlas sedan skräpplockarna vid Tyska torget, där soporna samlas ihop och källsorteras.

– Städa Norrköping är ett bra exempel på ett modernt samarbete som involverar kommun, företag och föreningar med ungdomar i täten. Norrköping är nu inne på sitt tredje år och det är fantastiskt roligt att se utvecklingen med allt fler partners och ungdomar, förra året var 25 föreningar med i Städa Norrköping och i år är det över 35, säger Mats Wesslén, vd på Städa Sverige.

Tillbaka på Tyska torget bjuder huvudsponsorn Pantamera alla deltagare på korv. I år underhåller även artisten Axel Schylström.

– Det ideella föreningslivet gör en viktig insats för miljön genom insamlingen av burkar och PET-flaskor, som vi självklart vill stötta. Vi på Pantamera engagerar oss också genom att tillsammans med idrottsföreningarna bege oss ut i parkerna för att städa mera, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack/Pantamera.

Media är välkomna till Städa Norrköping-dagen

Medverkande: 36 föreningar i Norrköpings kommun, Städa Sverige, Pantamera, Hyresbostäder samt Norrköpings kommun genom kampanjen #snyggaretryggareNorrköping

Kontakt:
Karin Jonsson (C)
Titel: kommunalråd och ordf i tekniska nämnden
Telefon: 073-205 42 60

Merja Willman
Titel: koordinator, hållbar utveckling
Telefon: 011 – 15 19 83

Mats Wesslén
Titel: VD, Städa Sverige
Telefon: 070-588 49 88

Föreningar och platser