819 ton skräp plockades i våra städprojekt under 2018, utfört av cirka 12 630 deltagare och möjliggjort tack vare Städa Sveriges alla partners under året. Men vad har egentligen städats bort från den svenska naturen under året? Vi djupdyker ner i städrapporterna…

Ser man till mängd så är det några typer av skräp som dominerar, oavsett i vilken typ av miljö man städar: fimpar och förpackningar. De senare kommer i form av mjuk plast, hård plast, metall, glas och även kartong. Vissa förpackningar är hela, andra har dessvärre redan hunnit bli till smådelar. Små är också fimparna. Små, svårgreppade och otaliga. Fimparna är förmodligen därför det mest avskydda skräpet hos deltagarna. Heder till alla de som plockat fimp efter fimp, liksom förpackningsdel efter förpackningsdel.
– Vi gjorde inga ovanliga fynd men hittade fruktansvärda mängder med små, små plastbitar av olika slag. Otroligt tidsödande och nyttigt för ungdomarna (och även vi vuxna) att se vilka sjuka mängder med skräp som samlas i kustbandet, skriver en av föreningarna som deltog i västkuststädningen.

Under 2018 hittade forskare en plastpåse ända nere i Marianergraven i Stilla havet, på 10 898 meters djup. Forskning har också hittat mikroplast i såväl sjöar som floder och hav i alla världsdelar. Plasten fortsätter att sprida sig i världens vatten och det är en oroande utveckling. Med tanke på det är varje plastprodukt som i stället hamnar där den ska – i återvinning eller i förbränning – en vinst för alla. Och som deltagare och även partner ska man vara mer än stolt över sitt bidrag till att få bort allt detta skräp, där plast är en stor del.

Större vanligt och det lite mer udda

Andra rätt vanliga föremål som plockats är navkapslar, engångsgrillar, bilbatterier, snus, byggnadsmaterial och cyklar i tveksamt skick. Något underligare var kassettbandet med Paul Youngs bästa hits, upphittat i Harads, liksom bröstimplantatet i Simrishamn. En lotteritombola med kulor i väckte förvåning i Kramfors, och när de 14-åriga städande killarna dessutom hittade en BH, ja då resulterade det i mycket fniss. Lite spännande blev det hos en basketförening i Östersund, som hittade en av Räddningstjänstens övningsdockor som använts för att öva på att släcka bränder.
– Gissa om vi var lite nervösa för att det skulle vara en riktig människa, innan vi konstaterade att det bara var en docka!, skriver de i sin rapport.

Flera deltagare skickade efter sin insats en bakläxa till politikerna, då valaffischer utgjorde liggande skräp på många håll. Bakläxa också till alla de människor som dumpat allt från oljetunnor till gräsklippare till en symaskin i naturen. Det finns återvinningscentraler av en anledning…

Ta eller låta va?

Organiskt material, såsom tång, älgbajs eller en död säl, är sådant som hör naturen till och får ligga kvar i Städa Sveriges insatser. Ibland kan det ändå vara svårt att veta vad som ska plockas och inte. En ung kille i Älvstädningen var mäkta nöjd med sitt skräpfynd som han plockade och lade i brännbart-säcken – fiskar utan huvuden. Ett minst sagt stinkande fynd som inte blev så populärt hos de andra!
– De luktade inte så gott de där fiskarna och vi konstaterade sedan att han hade hittat surströmmingsfiléer som någon dumpat i älven, berättar föreningen.

Tillsammans gör vi skillnad

Överlag kan vi efter årets alla städinsatser i alla fall konstatera att idrottsungdomar verkligen kan göra skillnad och att vår natur blivit av med mycket miljöfarligt skräp tack vare dem.
– Alla våra 12 630 deltagare ska vara mer än stolta över sitt arbete för ett mindre skräpigt Sverige. Alla våra partners ska också känna stolthet över detta, liksom över det faktum att de bidragit till att så många idrottsungdomar kunnat förverkliga sina drömmar tack vare sina utförda städuppdrag. Jag skickar mitt stora tack till er alla, säger Mats Wesslén, VD på Städa Sverige.

Exempel på hittat skräp i Städa Sveriges insatser 2018, utöver fimpar och förpackningar:

En symaskin och ett par stövlar
Blommiga kaffekoppar
En säng i skogen
Ovanligt många bildäck samt en stereoanläggning
Ett helt kassaskåp, och ett utbränt kassaskåp
En komplett äldre musikanläggning med förstärkare och högtalare
En fullt fungerande kickbike
En flaskpost med fullt läsbart meddelande från Lysekil
En soffa, plastgranar och mattor
Trädgårdsmöbler
Ett trasigt parasoll
Ett bröstimplantat
Ett kassettband med Paul Youngs bästa hit
En blodtrycksmätare
En levande sköldpadda
En båttoalett
En brygga
Bilbatterier och aluminiumplåt
Tunna med okänt innehåll
Plankor med spik
Gräsklippare och traktordäck
Toaborste och tandborstladdare
Många valaffischer/skyltar
Cykelställ
Bildelar
Soffkudde
Ett par använda kalsonger
Metallskrot
Blöjor och två toaletter
Ett hundratal tacosbröd dumpade i en å
Medicin
Frigolit
Fiskenät
Oljeklumpar
Trävirke
Tops i mängder
Vattenkanna
Liggunderlag
Kläder
Stort järnrör