Städa Sverige delar årligen ut ett ledarstipendium till en idrottsledare som gör stora gärningar i det tysta. I år har Städa Sveriges styrelse enats om att ge Tiina Laséen v Kuhlström, Nacka Gymnastikförening, priset. Tiina är lagförälder för föreningens unga herrtrupp och de har varit med och städat flera gånger i Städa Sveriges miljöprojekt.

Det är helt magiskt. Så många års engagemang som jag känner att jag nu fått cred för. Jag gör inte det här för att vinna något pris. Jag bidrar bara med det jag är och det enda jag vill är att killarna ska få bästa möjliga förutsättningar. Men det är klart att det känns stort. Det är ett erkännande att det man gör är viktigt och bra, säger Tiina i samband med Städa Sveriges årsstämma när årets ledarstipendiat avslöjades.

Tiinas engagemang i Nacka GF började när hennes egna söner började i föreningen.
– Det började med våra barn som började med gymnastik och sedan fick jag 25 ungar till, jag fick vara en del truppen. Det är en tillit, ett förtroende jag har fått, säger hon.

13 timmars halltid i veckan

En vanlig vecka är Tiina minst 13 timmar i veckan i gymnastikhallen. Roddar och fixar med allt från att dra fram madrasser och annan utrustning, till att servera frukt eller bara finnas till som en vuxen att prata med. Det är Tiina och huvudledaren Britten Wennman som gör detta så att tränarna i truppen kan vara just tränare, och de gymnastiserande pojkarna just gymnaster.

Tiina, Tiinas man och Britten planerar och ordnar också runtomkring, alltid med en hållbarhetstanke. Det är frågor som hur truppen ska ta sig till nästa tävling, vad ska köpas med för mat och hur ska vi ha råd att göra det. Och det var genom de sistnämnda de halkade in på att städa med Städa Sverige.
– Städning har vi gjort sedan 2019. Vi hade planer på att åka till ett stort träningscenter i Italien och då funderade jag på hur vi skulle få ihop pengar till det på kort tid. Då hittade jag Städa Sverige och skickade in en intresseanmälan. Sedan blev jag uppringd och vi fick uppdrag, och då började jag läsa vad jag gett oss in på! Men det passade oss som handen i handsken och var precis i stil med vad vi som lag ville – att alla är med och hjälper till. Vi vet att alla behöver ta ansvar där vi står och går och att alla behöver bidra till vår globala hållbarhet, säger Tiina.

Ringar på vattnet

Några år senare har gymnastiktruppen städat såväl Nackas cykelbanor som medverkat i ett större städprojekt i kommunen, och Tiina konstaterar att engagemanget är stort.
– De här ungdomarna är med på vartenda gig med Städa Sverige. Och kan några inte den dag vi ska städa, då städar de dagen innan. Det tycker jag har varit bra. Inte bara gymnaster utan också föräldrar har varit med och bidragit, och det tycker jag är viktigt för att alla ska vara med på tåget och vara medvetna om vad vi strävar efter. Syftet är att JAG själv måste bidra, att jag måste se till att vår jord hålls ren och fin. Det är också viktigt med gemenskapen som uppstår i städningarna – det blir en rolig aktivitet och ett teamwork. Och man tänker efter. Alla gymnaster gör det nu – man tänker till och plockar upp skräp i stället för att slänga skräp. Det blir positiva ringar på vattnet och bidrar till egenansvar, säger hon.

Från stipendieutdelning till gymnastikhall

Direkt efter att ha tagit emot ledarstipendiet på 10 000 kronor på Städa Sveriges årsstämma susar Tiina vidare – direkt mot hallen där träning väntar för Nacka Gymnastikförenings unga herrar.
– Jag är hedrad att få pengar, de får man stoppa in därifrån man tagit dem tidigare för att själv kunna vara med på läger och liknande… Men jag ska börja med att fira genom att gå på träning inför JSM som väntar om tre veckor!

Städa Sveriges ledarstipendiat 2022 fortsätter sin ledargärning!

Motivering Städa Sveriges ledarstipendiat 2022:

Tiina Laséen v Kuhlström, Nacka Gymnastikförening, är en stor profil i sin förening som ledare för en trupp där hon verkar dra i de flesta trådar. Hon är enastående på att få alla att ställa upp och därtill entusiasmera medlemmarna när det är städningar. Förutom ett stort miljöintresse och omfattande städning har Tiina också bidragit i utvecklingsfrågor för Städa Sveriges verksamhet i Nackaområdet. Tiina är trevlig, tillmötesgående, ordningsam och har ett bultande föreningshjärta. Helt enkelt en toppenbra föreningsledare!

Kontakt
Mats Wesslén, VD Städa Sverige, 070-588 49 88