Svenska Basketbollförbundet är 2022 års miljöförbund! Utnämningen kommer från idrottens miljöorganisation Städa Sverige och går till det medlemsförbund som haft flest städande föreningar under året i förhållande till antalet aktiva föreningar i förbundet.

32 unika basketföreningar deltog i Städa Sveriges miljöprojekt under 2022 och det är nästan 10 procent av alla föreningar som är medlemmar i Basketbollförbundet. Basketföreningar har såväl städat vägar, som kusten och i kommunstädningar och en av alla representerade föreningar var Kvarnby Basket i Mölndal:
– Det var en fantastiskt fin dag och bra stämning i laget. Det känns kul att bidra till att hålla vår gemensamma miljö fin, summerade Kvarnby Basket HU15 (bilden nedan) sitt städuppdrag på Strandens Dag 2022.

Basketföreningarnas engagemang hyllas av förbundet

Årets miljöförbund avslöjades på Städa Sveriges årsstämma under torsdagen. Förbundets representant Steve Dippel, kommersiell chef, blev både överraskad och glad:
– Det var extremt roligt. Framför allt känner jag stor stolthet över de många deltagande basketföreningarna runtom i Sverige. Det är ett fantastiskt engagemang de har visat upp under 2022. Det gör en representant från förbundet väldigt glad och stolt, säger han.

Socialt och miljömässigt hållbart är målet

Steve hoppas och tror att den här utnämningen kan bidra till att svensk basket tar kliv framåt i fråga om miljömässig hållbarhet:
Basket förknippas i dag mycket med social hållbarhet, framför allt jämställdhet, jämlikhet, mångfald och inkludering. Men vi har såklart en ambition att förknippas också med miljömässig hållbarhet. Vi tittar på alla sätt hur vi kan minska svensk baskets miljöavtryck. Exempelvis hur vi kan göra mer miljömässiga val när vi arrangerar stora matcher. Jag hoppas och tror att det här fina priset kan bidra till att peppa ännu fler basketföreningar att engagera sig i Städa Sverige och bidra till ett mer hållbart Sverige. Det bidrar definitivt till stor stolthet hos hela förbundet och hos alla våra föreningar. Vi har aldrig vunnit förut, så det var väldigt skoj, säger han.

Städa Sverige är idrottens miljöorganisation

Städa Sverige har 41 idrottsförbund som medlemmar. 25 av dessa förbund hade städande föreningar under 2022 – allt från motorsällskap och judoklubbar till cykel- och boxningsföreningar. Som årets miljöförbund vinner Svenska Basketbollförbundet 25 000 kronor att använda på lämpligt sätt i sin ungdomsverksamhet.

Kontakt
Mats Wesslén, VD Städa Sverige, 070-588 49 88