Intresset för att kombinera lagarbete med miljöengagemang och samtidigt tjäna pengar till sin egen lagkassa är stort. Bland annat i Haninge där nu vårstädning med 20 lag från fem föreningar nalkas. Det genom miljöprojektet För ett hållbart Haninge.

Den 26 april, kommer över 500 ungdomar och ledare från lokala idrotts- och scoutföreningar att bege sig ut och plocka skräp runtom i Haninge kommun mellan kl 17.00-20.00. Lagen bidrar till en trevligare och bättre miljö för både människor och djur, samtidigt som ungdomarna utbildas i hållbarhet och tjänar pengar till respektive lagkassa. Städningen sker inom ramen för För ett hållbart Haninge. Projektet fyller 3 år i år och är ett samarbete mellan idrottens miljöorganisation Städa Sverige, ICA Maxi Haninge och Haninge kommun.

Det roligaste på hela sommaren

”Flera av spelarna sa att dom tyckte det var det roligaste de gjort på hela sommaren.” Det kunde läsas i ett av fjolårets inskickade rapporter från ett lag som då medverkade i projektet. Att skräpplockning kan vara roligt kanske känns främmande, men uppfattningen är att städningen är en gemensam lagbyggande aktivitet som stärker gruppen samtidigt som det lokala engagemanget också blir starkare” menar ledare som deltagit flera år i rad med sina lag.

– Rapporter om minskad aktivitet hos barn och unga i pandemins spår börjar nu presenteras, det är tyvärr inte alla barn och unga som orkar hålla i sitt idrottande. Många blir också mer hemmasittande av naturliga skäl. Genom städuppdragen får lagen chans att fortsätta planera och sätta mål för  gemensamma aktiviteter som stimulerar till fortsatt idrottande. Vi är glada över att vi med hjälp av våra partners kan bidra till detta, säger Åsa Berg, projektledare på Städa Sverige.

Långsiktigt projekt med fokus på kommunens unga och miljön.

Projektet finansieras genom att ICA Maxi Haninge har skänkt 1 kr för varje såld miljöpåse.
– Det känns toppen att vi kan stödja det lokala föreningslivet och miljön i ett och samma projekt. Det är win-win för alla. Förra året städade 1 480 ungdomar upp 4,2 ton skräp i Haninge, lagen som var med fick dela på 490 000 kronor, säger Marika Edberg, marknadschef på ICA Maxi Haninge.

Totalt deltar 20 lag och trupper från fem föreningar. De ska städa allt från grönområden till bostadsområden, enligt förslag från kommunen samt Maxis kunder. Från Haninge kommuns sida är man glada över projektet och att så många lag vill vara med:
– Det är att kul att se att våra idrottsungdomar bidrar till en hållbar, snyggare och tryggare kommun i projektet Städa Sverige samtidigt som de får bidrag till lagkassan. Projektet visar på en fin samverkan inom kommunen men också tillsammans med våra externa partners, säger Jörgen Haaf, verksamhetschef i Haninge kommun.

Varje förening startar med att städa sitt tilldelade område klockan 17.00 på måndag den 26 april. Städningen pågår fram till ca. 20.00.

Städa Sverige tar stor hänsyn till Coronaviruset varför inga större gemensamma samlingar sker, städning sker lag för lag uppdelat i mindre grupper och alla städar med handskar.

Lag från följande föreningar medverkar:

Haga Haninge, IFK Haninge, Vendelsö IK, Vendelsö Gymnastikförening, Vendelsö Scoutkår

Exempel på områden som ska städas:

Rudan, Poseidons Torg, Kulturhusparken, Torvallaområdet, Jordbro Industriområde och Jordbro gravfält. Eskilsparken, Vendelsömalmsgropen, Svartbäcken, Norrby, Brandbergen, Vega med flera.

KONTAKT
Åsa Berg, projektledare Städa Sverige, 073-033 49 28, asa.berg@stadasverige.se
Marika Edberg, marknadschef ICA Maxi Haninge, 073-436 91 72, marika.edberg@maxi.ica.se
Maria Backe, områdeschef Kultur- och fritidsförvaltningen Haninge kommun, 070-212 65 00, maria.backe@haninge.se