Helgen 26-27 augusti genomförs den stora städningen av fem av Sveriges största älvar. Älvstädningen är tillbaka för elfte året och engagerar närmare 3 000 idrottsungdomar att plocka skräp i och kring älvarna. Tidigare OS-guldmedaljören Björn Ferry deltar också i fajten mot skräpet. Förutom att göra älvarna fria från skräp genomförs skräpanalyser för att skapa en mer detaljerad bild av vad för slags skräp som ligger slängt utmed älvarna.

Älvstädningen genomförs i 35 kommuner längs Indalsälven, Ljusnan, Dalälven, Klarälven och Gullspångsälven nu i helgen. Städningen som genomförs tillsammans med vår samarbetspartner Fortum  röner stort intresse från idrottsföreningar som vill bidra till sin närmiljö.

Skräpplockning både på land och i älven
Älvstädningen är vad det låter som – skräp såsom plast, metall och bråte rensas utmed älvarna. Till och med i älven plockas skräp av några medverkande kanot- och dykföreningar. Varje deltagande förening och lag städar minst en varsin sträcka och totalt innebär det 157 sträckor. För sin insats får föreningarna och lagen en ersättning som de kan använda till just sina drömmar. Städningen är en vinst för naturen och idrottsföreningarna, men också för ungdomarna som lär sig för livet att inte skräpa ner.

För Fortum är Älvstädningen en mycket viktig del i bolagets sociala arbete.
– Det är ett sätt för oss att stötta det lokala samhället där vi har verksamhet. Förutom att det är en möjlighet att göra en insats för renare älvar främjas ungdomsidrotten på platser där våra vatten­kraftverk finns och det tycker vi känns väldigt värdefullt, säger Sofia Steinbock, projektledare på

Skapar miljöengagemang hos unga
Förutom skräpplockning genomför alla föreningar skräpanalyser, vilket var nytt förra året. Genom skräpanalyserna kartläggs skräpet som hittas och det ger ett resultat som kan jämföras från år till år och plats till plats. Detta för att kunna få en bättre kunskap om nedskräpningen och dess källor.

– Att delta i Älvstädningen är för många föreningar en årlig tradition, en värdefull och rolig aktivitet utanför idrottandet. Vi möter varje år många ungdomar som i takt med att de har städat sin älv blivit mer och mer engagerade i miljöfrågor, och det är precis dit vi vill komma säger Katarina Ridderberg, projektledare på Städa Sverige.

Föreningarna städar säkert
Med anledning av höga vattennivåer i älvarna efter den kraftiga nederbörden görs vissa förändringar gällande städsträckorna längs med vattendragen i år.

– Då det är ungdomar som deltar måste vi tänka på säkerheten först och där vattennivåerna är höga ska föreningarna att inte städa direkt vid älvkanten. I stället hänvisar vi dem att plocka skräp längre upp på land i närheten till älven, säger Katarina Ridderberg, projektledare på Städa Sverige.

Lista på Deltagande föreningar Älvstädningen 2023

För ytterligare information, kontakta
Katarina Ridderberg, projektledare Städa Sverige, 073-058 82 79, katarina.ridderberg@stadasverige.se
Sofia Steinbock, projektledare Fortum, 076-025 17 28, sofia.steinbock@fortum.com