Flera dagar av festligheter har det varit i Malmö denna vecka och på plats är Städa Sverige och lokala idrottsföreningar som gör gemensam sak för att hålla rent och snyggt på festivalen. Malmöfestivalen har anlitat Städa Sverige till renhållning på festivalområdet och idrottsungdomar från flera lokala föreningar axlar ansvaret på plats. För dem har det varit en vecka av ansvarstagande, miljöinsats och pengainsamlande.

Städa Sverige gör annars mestadels egna hållbarhetsinitiativ tillsammans med partners från näringslivet, och ger idrottsungdomar uppdrag att städa på nedskräpade platser runtom i våra närmiljöer. Allt från stränder till stadsområden. Detta är en av de första gångerna som Städa Sverige organiserar ett beställningsjobb som detta, på en festival.
Det är riktigt roligt att ha fått Malmöfestivalens förtroende att sköta detta arbete på Sveriges äldsta stadsfestival. Städa Sverige är, vågar vi säga, experter på att organisera föreningar och lag i städinsatser. Därför har det här känts som handen i handsken för oss. Dessutom är det roligt att bredda samarbetet med Malmö stad, som sedan länge har stöttat oss, säger Mats Wesslén, VD på Städa Sverige.

16 uppdrag för 16-åriga idrottare och uppåt

Till uppdraget att hålla rent på festivalområdet har i sin tur lokala idrottsföreningar med minst 16-åriga deltagare rekryterats av Städa Sverige. Idrottsungdomarna och ledarna har ansvarat för att tömma soptunnor, plocka skräp från marken och torka bord. Efter att den sista festivaldagen är genomförd kommer ungdomarna att gemensamt ha arbetat över 2 000 timmar. För besökarnas bästa, men också för det egna lagets eller föreningens bästa. För sin insats får de nämligen, självklart, en välförtjänt föreningsersättning.
Malmöfestivalen är glada över att ha inlett detta samarbete med Städa Sverige där vi tillsammans tar ett nytt grepp kring städningen på festivalområdet. Genom att utbilda ungdomar och låta dem städa på Malmöfestivalen skapar vi en renare och mer hållbar festivalmiljö, samtidigt som föreningarna får ett bidrag i kassan. Ett samarbete som känns både viktigt och roligt, säger Ebba Edlund, bygg- och logistikansvarig på Malmöfestivalen.

Idrottsungdomar som kan inspirera

Allt från ryttare, till parainnebandyspelare och fotbollslirare har städat och gjort fint under festligheterna.
Vi hoppas och tror att idrottsungdomarna inspirerat festivalbesökarna, stora som små, till att slänga sitt skräp i soptunnorna i stället för att låta det stå kvar på borden. Det senare leder ju till att det ofta hamnar på marken. Vi hoppas också att vi inspirerat till att man pratar lite extra med sina barn om hur viktigt det är att inte skräpa ner, säger Heléne Mathiesen, ansvarig projektledare på Städa Sverige.

Städa Sverige och idrottsföreningarnas insatser på Malmöfestivalen har pågått från den 11–18 augusti, alla festivalens dagar.

Följande föreningar har deltagit:
Chae Taekwondo Malmö
Evergreen
FC Rosengård
FIFH
IBK Lund Elit
Kulladals FF
Kvarnby IK
Malbas
Örestads Ryttaresällskap