Västerhavsveckan är en temavecka för havsmiljön som engagerar ett hundratal aktörer i Västra Götaland, Halland och Skåne. Medverkande arrangörer är till exempel universitet, institutioner, museer, ideella föreningar och privata företag. Målet är att höja människors havsmedvetenhet och samtidigt skapa intresse för havet och hur det mår. Fem lokala föreningar deltog i år i ett städprojekt under invigningsdagen i Göteborgs stad.

Idrottsföreningarna ”dammsög” promenadstråk och kajer från skräp som annars hade hamnat i havet.
– Det var en väldigt lyckad aktivitet. Samtidigt som det städades hade vi tillsammans med Göteborgs Stadsmiljö ett besökstält där besökare kunde ställa frågor, göra ett miljöquiz och få mer information om vårt arbete med idrottsföreningar i Sverige. Både unga och äldre blev förvånade över allt skräp som hittades och samlades in på några få timmar, säger Mårten Heslyk, projektledare Städa Sverige.

– Vi vill bidra med ett pedagogiskt sätt att lära ungdomar miljötänk. Om unga får vara med i arbetet och förstår sambanden kommer de förhoppningsvis inte att slänga skräp på fel ställen i framtiden. Det blir en slags intensiv utomhuspedagogik med påtagligt resultat hoppas vi, säger Rachel Lichter, planeringsledare på Göteborgs Stadsmiljöförvaltning.

Ersättning till läger och annat

De fem föreningarna plockade otaliga fimpar, plastskräp, frigolit och annat skräp. Varje medverkande förening och lag fick en ersättning som kommer att gå till exempelvis träningsläger, cuper och resor till tävlingar på annan ort. Att plocka skräp i en gemensam aktivitet, var givande, tyckte de:
– Det är roligt, meningsfullt och sker under en samlad tid. I stället för att locka våra grannar, familjer och vänner att konsumera mera, tar vi hand om vår natur. Vår lag består av killar från olika stadsdelar med ganska olika kulturer och sätt att agera och tala. Därför ska vi använda ersättningen den för att åka på ett träningsläger. Där kan vi lära känna varandra bättre utanför fotbollsplanen, berättar en ledare i Utbynäs SK P08, som medverkade.

Fler insatser för kusten väntar

Städningen under Västerhavsveckan var en av många Städa Kust-insatser som Städa Sverige står bakom under året. Tidigare har vi både storstädat utmed västkusten liksom storstädat i Göteborgs hamn. Mer är också att vänta, framför allt den 16 september när föreningar runtom i hela Sverige städar stränder på Strandens Dag.

>> Så här kan ditt företag bidra till att fler idrottsungdomar får Städa Sverige!