I helgen genomfördes Städa Kust-premiären, startskottet för såväl årets kuststädning som hela Städa Sveriges långa städsäsong. Solen sken över alla deltagare och prognosen tyder på ett strålande resultat för miljöns skull. När drygt två tredjedelar av alla föreningar rapporterat in är resultatet drygt 10 ton plockat skräp bara så här långt. Och mer kommer det att bli.

Premiärhelgen av Städa Kust är nu genomförd och drygt 70 av 107 föreningar har nu städrapporterat in till Städa Sverige. Rapporterna visar att närmare 1 600 deltagare hittills fyllt drygt 900 stora gula säckar med skräp under sina städuppdrag längs strandremsor och skär. Det motsvarande ungefär 10 ton mätt i vikt.

Strålande solsken gjorde att idrottsungdomarnas och ledarnas humör var på topp och de kunde njuta av att vara ute på skräpjakt tillsammans i några timmar. Skräpfynd i form av fiskelådor, trossar, snören och bildäck varvades med plastpåsar, flaskor, engångsförpackningar, fimpar, glas och allt annat som inte bör hamna och ligga kvar i naturen.

Stort intresse från föreningar att städa kusten

I år var det rekord på antalet deltagande föreningar i Städa Kust-premiären. 33 nya lag/föreningar fick chansen att delta för första gången och intresset att delta blir större år för år. En av alla de nya föreningar som fick chansen i år var Högsbo Basket P10 som städade längs Röda Sten i Göteborgs Hamn. På frågan om Städa Kust kändes meningsfullt var svaret tydligt:
– Ja, verkligen! Spelarna tyckte det var kul att hänga och det var inte ett svårt uppdrag. Detta klarar alla. Vi ledare fick också se andra sidor av vissa spelare, några var väldigt drivna. Det bästa av allt var ändå att man kunde se att det var städat där vi hade varit, säger lagets tränare Petra Hultén.

Sen vår förlänger kustpremiären

På grund av snö och annat vinterväder fick ett 30-tal föreningar skjuta upp sin städning till kommande helger. Kustpremiären fortsätter därmed helgerna fram till första helgen i maj – lagom till badsäsongen (enligt vissa).
– Det känns fantastiskt att se kraften i Föreningssverige och viljan från våra samarbetspartners och västkustkommuner att tillsammans ställa upp för en god sak. Och för ett renare hav för framtiden, säger Mårten Heslyk, projektledare på Städa Sverige.

Mer kust- och strandstädning att vänta

Gott samarbete med 22 västkustkommuner och finansiering från Pantamera, Hogia, Västkuststiftelsen, Apotea och Kavlifonden är det som möjliggjort denna kuststädning. Ersättningen som lagen får efter slutfört uppdrag kommer att gå till cupavgifter, träningsläger och utrustning, men också till att göra saker tillsammans vid sidan av idrotten, för att få ihop gruppen och stärka lagkänslan.

Fler insatser för våra hav tillsammans med idrottsföreningar väntar senare under året. Bland annat på Strandens Dag den 16 september när vi siktar på att städa så många stränder som möjligt runtom i hela Sverige.

>> Låt ditt företag vara med och möjliggöra strandstädning i er närmiljö! Kontakta oss här för att få veta mer.

Kontakt

Mårten Heslyk
Projektledare Städa Sverige
070-819 20 64
marten.heslyk@stadsverige.se