Våren är här och med våren ploppar gula tussilago upp här och var i vår natur. Men också gula säckar med skräp dyker upp här och var, bland annat längs våra vägar. Det senare är ett tecken på att idrottsföreningar har varit igång och städat väg. I 35 år har idrottsföreningar städat vägar genom Städa Sverige.

Vägstädningen är Städa Sverige äldsta städprojekt. Vägentreprenörer som Svevia, Peab, Terranor, Skanska, BDX och Orefields Group anlitar lokala föreningar som gör städjobbet utmed större vägar.

Under 2022 städade drygt 1 500 deltagare vägar och tillsammans fyllde de 7 095 säckar med skräp. Detta utmed vägar i 29 kommuner. Delar av E4:an respektive gamla E4:an i Västernorrland, utmed E22:an i Småland och längs lokala vägar i Sörmland och i Västerbotten är exempel på vägar där det har städats.
– Man ser verkligen skillnad efter vägarna när städuppdraget är gjort, och allt skräp samlats in och transporterats till uppsamlingsplats. En del av städsträckan ligger efter väg mot en återvinningscentral så där ligger det en hel del som ramlat av släpvagnar, säger Arne Carlström i Backe idrottsförening, en av alla föreningar som städade vägar under fjolåret.

Skräpfria rastplatser och parkeringsfickor

Inom ramen för vägstädningen hittar man också både tillfälliga och återkommande städinsatser av parkeringsfickor respektive rastplatser.
– Vi upplever att när vi började städa p-fickorna så slängdes det mindre skräp där. Kanske är det lättare att kasta skräp där det redan är nedskräpat, funderar deltagarna i Viksjö Framtid Ekonomisk Förening efter sitt uppdrag.

Positiva deltagare hos föreningar

Ord som ”samhällsansvar”, ”eftertanke” , ”engagemang” är vanliga hos föreningarna efter genomförda vägstädningar. Att göra nytta för miljön är av högt värde anser de. Men att de städande föreningarna får en inkomst till sin verksamhet är givetvis också en faktor som skapar engagemang. Som hos Edsele Vattenskidklubb som med sin intäkt efter vägstädningen 2022 kunde fortsätta med att iordningställa och upprusta en lokal slalombana och badplats:
– Vi har städat vägar i över 20 år så för oss är detta en självklarhet och ett naturligt inslag som våraktivitet, som dessutom ökar sammanhållningen i klubben, säger de.

Ny vägansvarig hos Städa Sverige

Hos Städa Sverige lämnas stafettpinnen som vägansvarig i år över till Robert Zetterquist. Han är ny på jobbet på Städa Sverige – men är ändå van vägstädare:
– Jag har i två olika perioder jobbat för Skånela IF Handboll i Märsta. Under den perioden har jag haft mycket kontakt med Städa Sverige och utfört mycket vägstädning i stora delar av Stockholmsområdet och lite vägstädning i Hudiksvallsområdet där jag numera bor, säger han.

Under året kommer Robert att jobba för att fler föreningar kan få bidra till fler skräpfria vägrenar runtom i landet:
– Målsättningen är att stabilisera det samarbete vi har med de olika driftområdena, men vi ser också med tillförsikt att vi ska öka omsättningen. Vi har några vita fläckar där vi gärna vill få igång vägstädning, bland annat i Dalarna och västra södra Sverige.

Så här fungerar Städa Sveriges vägstädning – läs här.

Kontakt Städa Väg
Robert Zetterquist
Projektledare väg
Telefon: 070-826 98 86
E-post: robert.zetterquist@stadasverige.se