Som årets säkraste vårtecken drar Städa Sveriges landsomfattande städning av våra kuster – Städa Kust – igång den första helgen i april. Strandstädarsäsongen pågår sedan till den 16 september då den avslutas med International Coastal Cleanup Day – Strandens Dag. Under premiärhelgen kommer drygt 2 200 städande idrottsungdomar från 107 föreningar att städa bort skräp längs kusten. Detta sker i sammanlagt 22 kommuner. Förra året fyllde man drygt 2 000 stora gula säckar med uppemot 25 ton skräp – och det bara under Städa Kust-premiären.

Fokus under Städa Kust-premiären ligger på västkusten, med städinsatser från Strömstad i norr till Höganäs i söder. Den svenska kusten drabbas återkommande av stora mängder plastskräp som flyter i land från havet så behovet är stort.

– Knappt 30 procent av allt skräp som hamnar i havet når land – det mesta sjunker dessvärre dessförinnan, visar forskning. Därför är det så viktigt att hålla skräpet borta från havet. Både det som kommit med strömmarna och det som kommer inifrån land. Här gör idrottsungdomarna verklig nytta – de plockar stort som smått, i skrevor, vass och skogsdungar utmed kusten. Behovet av att städa vår kust tar aldrig slut, säger Städa Sveriges VD Mats Wesslén.

Idrottsungdomarna gör märkbar skillnad

I Städa Kust städar lokala idrottsföreningar och lag en bestämd kuststräcka i sin kommun och får en ersättning till sin kassa för sin insats. Inför städningen miljöutbildas drottsungdomarna och när de sedan plockar skräp lär de sig för livet att ta ansvar för vår gemensamma miljö. Och ungdomarnas insats har betydelse. Det ser man exempelvis i Kungälv. Där har kommunen nått sitt mål att 100 procent av den 40 mil långa kusten ska städas årligen. Det har de lyckats med bland annat tack vare idrottsungdomarnas insatser.

– Idrottsungdomarna är duktiga på att plocka skräp. I genomsnitt har de plockat fem ton skräp per år i vår kommun och det syns var de har gått, att det är rent och fint. Och jag tror att de tycker att det är viktigt, att de får göra en insats både för miljön och för klubbkassan, säger Annelie Petersson, verksamhetsledare för strandstädning på Kungälvs kommun.

Fjortonde gången i ordningen

Idrottens miljöorganisation Städa Sverige är det som står bakom Städa Kust. Projektet arrangeras i år för fjortonde gången. 22 västkustkommuner och finansiering från Pantamera, Västkuststiftelsen, Apotea, Hogia och Kavlifonden möjliggör Städa Kust-premiären den 1-2 april.

– Genom att engagera sig i Städa Kust är dessa företag del av något större och bidrar till en konkret hållbar insats både socialt och för miljön. Det är glädjande att så många företag engagerar sig för att idrottsungdomar ska få göra gott för sin närmiljö och samtidigt komma närmare sina drömmar, säger Mårten Heslyk, projektledare för Städa Kust.

Apotea Clean-Up Day kompletterar

För att få en bra start samkörs Städa Kust-premiären med Apotea Clean-Up Day som var en extrainsatt städning för två år sedan och som nu genomförs för tredje året i rad i samarbete med Apotea.

Förra året blev ett rekordår för Städa Sveriges totala verksamhet med städning i 193 kommuner, över 24 000 gula säckar fyllda med skräp, 8,2 miljoner kronor tillbaka till idrotten och totalt 23 966 städande idrottsungdomar.

>> Låt ditt företag vara med och möjliggöra ännu mer kuststädning! Kontakta oss här för att få veta mer.

Städande föreningar och lag

Här kan du se vilka föreningar/lag som deltar i vilka kommuner under Städa Kust-premiären och Apotea Clean-Up Day 2023.

Kontakt för mer information:

Mårten Heslyk
Projektledare Städa Sverige
070-819 20 64
marten.heslyk@stadasverige.se