Trasig parkbänk, cykel, grill, frigolit, lustgastuber, metallrör och mycket plastförpackningar från godis och snabbmat är några föremål som idrottsungdomarna i Borlänge, Hedemora och Smedjebackens kommun plockade upp under helgen som gick. Listan på vad som städats upp kan göras mycket längre – över 1 000 kg skräp och bråte rensades bort.

Årets skräpplockning genomfördes i Borlänge, Hedemora och Smedjebackens kommun vid bland annat idrottsplatser, vattendrag och cykelvägar i centrala delar av tätorterna.

Elva föreningar engagerades under lördagen 27 maj och plockade skräp i sin närmiljö. Insatsen bidrar till en renare och trivsammare miljö och samtidigt tjänar de en slant till sin föreningskassa. Ersättningen som gänget från Norr Amsbergs Ridklubb tjänar in ska till exempel gå till att köpa en ny häst.

Resultatet väger tungt

Totalt rensade föreningarna bort över 100 sopsäckar med skräp och skrot vilket innebär ca 1 000 kg skräp per förening, dvs över 1 ton skräp!

Med städning i tätorter är det framför allt plast- och pappersförpackningar, cigarettfimpar och snus som ligger slängt på marken. Men förvånande är att även stora föremål ligger slängt och dumpat lite överallt.
– Tjejerna var chockade över vad folk ”kastar” i naturen och vad mycket skräp det blir, berättar ledare från Borlänge Handbollsklubb.

Bygger på fint partner samarbete

Städningen ingår i miljöprojektet Städa Dalarna som är ett fint samarbete mellan Dalarnas Försäkringsbolag och Städa Sverige. Förutom en värdefull miljöinsats är Städa Dalarna också en viktig social insats på lokalnivå.
– Vi märker att initiativet är uppskattat ute bland föreningarna när vi möts upp under städdagarna. Att ungdomarna får jobba tillsammans och tjäna pengar till sitt lag men också att de får göra en insats för miljön. Så för oss känns det som ett bra tillskott till vår sponsring, säger Jenni Bäck, sponsringsansvarig Dalarnas Försäkringsbolag.

Föreningarna med miljöhjältar är

Norr Amsbergs Ridklubb, Stora Tuna OK, Borlänge konståkningsklubb, Borlänge gymnastikklubb, Islingsby IK P12, Borlänge Handbollsklubb F08, Hedemora Brottarklubb, IFK Hedemora Handboll F12, Vasaskolans skol IF, Barkens HF och Smedjebackens Ryttarsällskap.
– Det är värdefullt att ungdomarna får engagerar sig och ta eget ansvar för en renare natur och minskad nedskräpning. Det skapar många funderingar och angelägna tankar hos dem, säger Katarina Ridderberg, projektledare på Städa Sverige.