ICA älskar svenskt föreningsliv. Från storstad till småstad till glesbygd är ICA:s 1 500 handlare med och bidrar till lokalsamhället. När idrottsrörelsen går man ur huse för att Städa Sverige hänger ICA självklart också med. Zandra Gidlund-Kronesäter på ICA Maxi Solna längtar till årets städdag.

Städa Sverige i samarbete med ICA Stiftelsen och ICA.

Din ICA-handlare är en eldsjäl! Jo, faktiskt. Alla ICA-butiker ägs av fristående entreprenörer och många av dessa drivs av ett starkt, lokalt engagemang. Just därför har ICA genom decennierna varit en av den svenska idrottsrörelsens allra flitigaste sponsorer. Precis som att en ICA-butik är ett nav i lokalsamhället är ju idrottsföreningen också ett. Den ger invånarna på orten tillgång till en meningsfull fritid, håller igång barn och ungdomar, anordnar lokala evenemang och bygger ovärderlig gemenskap. Ett så viktigt lokalt arbete vill självklart de lokala ICA-handlarna vara med och bidra i.

När den svenska idrottsrörelsen ger sig ut för att Städa Sverige är givetvis också ICA med och hjälper till. Zandra Gidlund-Kronesäter, marknadschef på ICA Maxi Solna, älskar den årliga städdagen:
– Jag tycker att Städa Sverige är ett fantastiskt initiativ, säger hon.

”Har ett ansvar att hjälpa till”

Städa Sverige är idrottens miljöorganisation. Vi jobbar tillsammans med lokala föreningsungdomar för ett skräpfritt Sverige. Idrottsungdomar ges uppdrag att plocka skräp i sin närmiljö och får då ett bidrag till sin klubbkassa från företag på orten, t ex ICA-butiken.
– Miljö- och klimatfrågorna är viktiga för oss i vår butik. Så när jag fick talas om att det fanns ett projekt som handlar om att barn får komma ut och röra på sig och samtidigt göra en insats för miljön var det självklart att vi skulle vara med. Jag tycker att om man är ett stort företag så har man ett ansvar att hjälpa till i sitt närområde.

Det lokala är viktigt

Det är inte ICA centralt som bestämmer hur och vad ICA-handlarna ska sponsra, utan initiativen kommer från entreprenörerna själva. På ICA Maxi i Solna gick handlaren Niclas Johansson och övriga personalen direkt igång på Zandra Gidlund-Kronesäters idé att de skulle vara med i Städa Sverige. När det var dags för premiären hösten 2020 var hon själv på plats för att peppa städarna och belöna dem med dricka och färska kanelbullar efteråt.
– Jag tycker att det personliga deltagandet är viktigt, säger hon. Jag är alltid med redan innan vi drar igång och delar ut de gula påsarna och städgrejerna. Sedan står jag på parkeringen hela dagen tills alla kommit tillbaka. Det brukar kunna bli 150 påsar skräp som samlas in.

Zandra uppskattar att träffa alla städande deltagare:
– Det är så häftigt att mötas, prata om vad som hittats och hur det kommer sig att människor kastar saker i naturen. Jag tror att det är genom samtal som vi höjer vår medvetenhet.

Runtom i landet finns mängder av lokala entreprenörer som brinner lika mycket för närmiljön och idrotten som ICA Maxi Solna. På ungefär 200 orter engagerar landets ICA-handlare sig i Städa Sverige. Bidragen som tillkommer föreningarna hjälper föreningsungdomarna att uppfylla sina idrottsdrömmar. Under 2022 fyllde 23 966 städande ungdomar drygt 25 000 gula säckar med skräp från svensk natur. En insats som gav ett betydligt mycket skräpfriare Sverige och över 8 miljoner kronor till svensk ungdomsidrott.

Finns plats för alla

ICA-handlare sponsrar städuppdrag en helg på våren och en helg på hösten. ICA Maxi Solna kommer den 7 oktober ha tio föreningar som städar i närområdet. Allt som allt brukar arrangemanget engagera ungefär hundra barn och flertalet vuxna. Såväl den lokala storklubben AIK som den mycket mindre fäktningsföreningen En garde brukar vara med. Mångfalden har varit viktig för Zandra Gidlund-Kronesäter.
– På Städa Sverige-dagen ska det finnas plats för alla, säger hon.

– Särskilt roligt brukar jag ha tillsammans med AIK United, vårt lokala fotbollslag för funktionsvarierade. En gång när de varit ute och städat kom de tillbaka kånkade på en tvättmaskin!

Ungdomarnas glädje smittar av sig

Visst har det hittats en hel del knasiga saker under städdagarna. Någon gång till och med ett halvt kök. Men det är mötena och engagemanget som är det roligaste med Städa Sverige, säger Zandra Gidlund-Kronesäter.
– Jag tycker att det är så underbart att se hur taggade alla är och hur det smittar av sig. Barnen sprider sådan glädje. Bilar tutar och folk hojtar när de ser de gula västarna med Städa Sverige och ICA Maxi-tryck. Det spelar ingen roll vilket språk du talar, vilken kroppsform eller vilken nationalitet du har. Alla kan vara med och Städa Sverige!

>> ICA-handlare: Välkommen att engagera er i Klara, färdiga, städa! med era lokala föreningar. Läs mer här.

>> Låt ditt företag vara med och Städa Sverige! Kontakta oss här för att få veta mer.