– Den rena naturen betyder väldigt mycket, inte bara för mig, utan den fyller ett stort värde, säger Sofia Paldanius.
För OS-, VM- och EM-meriterade kanotisten Sofia Paldanius är naturen inte bara en idrottsarena. Den är också en värdefull källa till energi. I höstas var Sofia med och bidrog till en renare natur när hon städade Sverige från skräp tillsammans med kanotisterna i Sanda Skolidrottsförening. Men det var en insats på både gott och ont.

Oavsett om det är till fots, på skidor, klättrandes i ett berg eller på öppet vatten i en kanot – kanotstjärnan Sofia Paldanius älskar att vistas i naturen:
– För mig betyder naturen jättemycket. Både i min yrkesroll och på min fritid nyttjar jag naturen väldigt mycket. Den är en källa till energi och ett redskap i att utöva min profession, säger hon.


Sofia Paldanius är en av  många svenska framgångsrika kanotister genom tiderna. Hon har dubbla EM-guld, flera VM- och EM-medaljer och har deltagit i fyra OS, med en fjärdeplats som bästa placering. I dag är den egna paddlingskarriären avslutad och i stället coachar hon framtida kanotstjärnor på Sanda Skolidrottsgymnasium i Jönköping. Och en skön septemberdag hösten 2023 utförde hela kanotgänget med Sofia i spetsen, genom Sanda Skolidrottsförening, det viktiga uppdraget att städa naturen från skräp. Platsen: Omkring Huskvarnaån, inte långt ifrån åmynningen till Vättern.
– Det var en väldigt bra upplevelse. Vi hade förmånen att få städa runt ån som vi brukar paddla på, och det var väldigt intressant att se den från ett annat håll och faktiskt se hur mycket skräp det var runtomkring den. Det blev teambuilding i det hela också. Vi gjorde någonting tillsammans och fick kämpa lite, vi åstadkom faktiskt något och var ganska stolta över det vi hade gjort, berättar hon.

Picknickrester, rostiga cyklar och annat som förvånade

Städningen utmed åns promenadstråk, rekreationsplatser och andra ytor där människor rört sig resulterade i 13 säckar med blandat skräp. Matförpackningar, glasspapper, glasflaskor, pant, servetter, bindor, toalettpapper, fimpar och portionssnus och liknande. Men också rostiga cyklar och en kundvagn i ån, järnrör och en plaststol.
– Det spontana är ju att man blir är förvånad att folk är så lata att de bara släpper sitt skräp, för det mesta känns som att man bara nonchalerar och lämnar. På vissa av de här platserna finns det ju dessutom papperskorgar inte så långt därifrån. Har man lyckats kunna ta grejerna dit kan man ju ta med sig det hem också. Det var våra reflektioner, säger Sofia.

Också vissa miljöfarliga skräp hittades, såsom batterier.
– Det känns ju riktigt tråkigt, just för att det var i naturen och så nära vattnet. Vättern är ju dessutom en dricksvattensjö. Det var mer skräp än vad vi kunde tro som vi lyckades få ihop på ett begränsat område, så det var lite skrämmande.

Se hur det såg ut när Sofia Paldanius och kanotisterna i Sanda Skolidrottsförening städade Sverige här:

Frihet och ansvar

De många skräpfynden och upplevelsen av skräpet i naturen blev en grogrund bland för fördjupade insikter hos kanotisterna, och snack kring Allemansrätten och hur vi människor behandlar naturen:
– Just där och då blev det mycket diskussioner om vad andra människor hade slängt i naturen och vad vi människor egentligen gör mot naturen. Och vi har haft återkoppling till det efteråt och i ett större perspektiv – vad händer med vår natur på sikt? Vi har det ju bra här i Sverige, att vi verkligen kan nyttja naturen så som vi gör men det är också ett ansvar. Så det är något som vi pratar om som ingår i föreningsverksamheten helt enkelt.

Städningen blev en ögonöppnare

Sofia själv fick med sig en helt ny medvetenhet av skräpplockningen. På gott och ont. Naturstädningen blev nämligen en ögonöppnare som påmint henne om betydelsen av en skräpfri miljö:
– Jag har några smultronställen i naturen där det är gott att vara för att komma ifrån allt brus som ofta är. Det kan vara brus på jobbet, brus hemma med disk och annat som ska göras. Men kommer man ut i naturen så är det inte något som stör. Men jag har blivit mer medveten efter städningen, och kan nu störa mig mycket på skräpet som bara lämnats kvar eller till och med dumpats. Det stör verkligen. Den rena naturen betyder väldigt mycket. Inte bara för mig, utan den fyller ett stort värde, säger hon.

Om projektet

Sofia Paldanius och kanotisterna i Sanda Skolidrottsförening deltog i september 2023 i Städa Sveriges och Thule Groups hållbarhetsinitiativ Städa Natur. Att städa Sverige är en uppgift som Sanda Skol-IF absolut rekommenderar till andra föreningar:
– Absolut! Vi skulle till och med vilja göra det igen, för det var jättebra! Jag kan rekommendera det för alla och för oss var det suveränt – det var teambuilding, man gör en bra grej och plockar skräp, vi blev stolta och sedan den ekonomiska vinsten, som var moroten från början, säger Sofia Paldanius.

>> Företagare – vill du möjliggöra städning i naturen nära dig? Läs om hur du kan samarbeta med Städa Sverige här.