Arjeplog, Lappland.
23 maj 2023.
En ögonblicksbild från ett av 1 174 städuppdrag 2023.

Molnen ligger gråa och tunga över Arjeplog denna majdag. Men på eftermiddagen börjar samhället lysa upp. Inte av solen, utan av ungdomar i lysande gula tröjor med lika gula säckar i handen. Ungdomar med siktet inställt på skräp. Städa Sverige och projektet Klara, färdiga, städa! har kommit till orten.

Stora och små ungdomar från IBF Argentum 91 och Arjeplogs Sportklubb väller ut från ICA Nära Arjeplogs parkering. Med magen full med korv och bröd, som de serverats av ICA-handlaren Mauri själv inne i butiken, och kroppen full av energi. Huvuden som är fulla av hållbarhetskunskaper som de fått från Städa Sveriges digitala miljöutbildning. Och med varsitt område tilldelat sig i små grupper och gula säckar i nävarna. Skräpjakten kan starta.

Ivriga unga naturstädare

Stämningen är hög i gruppen med 11–12-åriga badminton- och fotbollskillar i Arjeplogs SK som får uppdrag att städa mest centralt på orten. De hinner inte långt innan skräp uppenbarar sig mellan husen. En konservburk här, ett godispapper där och så ett lååååååångt sjok med byggplast som läggs i säckarna. Men vad är brännbart? Miljöfarligt? Och vad är det där lilla skräpet? Tillsammans, även tillsammans med herrlagsspelarna som får agera ledare i denna utsedda städgrupp, hjälps de åt att sortera rätt.

Med spring i benen och säckarna redan nästan halvfyllda tar sig gruppen ner till vattenbrynet. Bara några hundra meter bort övergår detta vatten i sjön Hornavan, och bortom den tornar snöklädda fjäll upp på avstånd. Bland stenarna i vattenbrynet görs skräpfynd också här. En PET-burk och en till? Javisst. Men också något annat som fångar killarnas intresse en stund – grodyngel. Naturupplevelse mitt i städningen, minsann, inte fy skam det.

”Det känns bra att plocka skräp”

Bakom Arjeplogs rosa träkyrka går fotbollsspelarna Ed och Eskil sin runda på jakt efter skräp.
– Det är roligt! Vi har fått in ganska mycket också, säger de unisont.
– En hel del med kartong och massa godispapper. Vi har någon mugg här och där också. Vi har hittat typ åtta flaskor totalt, öl- och glasflaskor, säger Ed.
– Som vi gick och slängde på återvinningen, fyller Eskil i.

Stolthet och oro i kombination

Killarna är med rätta stolta över sin insats, men skräpproblematiken lägger lite sordin på stämningen.
– Det känns bra att plocka skräp, men det är också lite oroande, att det finns så mycket. Som där borta i hamnen, det finns ju flera kilo skräp. Det är ju nästan ledsamt, säger Ed.

Men när föreningsersättningen till föreningen kommer på tal, glittrar ögonen till av glädje igen. Och förväntan.
– Då kan man åka på cuper och matcher och sånt, säger Eskil. Det är riktigt roligt.

Ansiktena lyser upp, ögonen fokuserar på nya skräp att plocka och de gula säckarna fortsätter att lysa mer än solen.

Se hur det såg ut när ungdomarna i Arjeplog städade sin ort:

Om projektet

Klara, färdiga, städa! är ett av Städa Sveriges alla miljöprojekt som vi står bakom tillsammans med våra partners. Det är ett samarbete mellan Städa Sverige, ICA Stiftelsen och ICA i syfte att göra en av Sveriges största insatser för en skräpfri natur, tillsammans med Sveriges ICA-handlare och deras samarbetsföreningar. ICA Nära Arjeplog tilldelades nyligen utmärkelsen ICA Stiftelsens hjärta för sitt engagemang i Klara, färdiga, städa!, för och med den lokala idrotten. Den 4-5 maj väntar nästa städomgång inom ramen för projektet.

>> Du som ICA-handlare kan vara med i en av Sveriges största insatser för en skräpfri natur. Läs mer och anmäl ert intresse här.

>> Företagare – vill du möjliggöra städning på din ort eller där du verkar? Läs om hur du kan samarbeta med Städa Sverige här.