Tiotusentals ungdomar medverkade i Städa Sveriges städprojekt under 2019 och de är med och plockar skräp för att få en ersättning till sitt lag. Att vara med och städa sin närmiljö väcker också ett miljöengagemang på ett lustfyllt sätt och ger ungdomarna viktiga insikter kring problemet med nedskräpningen. Så var det exempelvis för 13-åriga Sophie och Wilma under Älvstädningen.
Det är en söndag i augusti och Indalsälven krusas i vinden och glittrar av solens strålar. Älvstädningen har kommit till självaste orten Indal och just här är KFUM Sundsvall Basket för att plocka skräp med fyra lag. Sophie Fielding och Wilma Johansson i F06 går tillsammans i en slänt och gör här en kämpainsats.
– Det är läskigt när man hittar plast som sitter fast i jorden. Då tänker man på hur länge det har legat där. Det är läskigt för att det är ju folk som tappar eller slänger skräp hela tiden, och att man inte ser det sen när det ligger där i flera år. Folk kanske inte känner till att det är farligt för miljön, säger 13-åriga Sophie.
Sekunden senare dyker Sophie in i en buske och gör nya fynd.
– Oj, hjälp! Man ser inte allt det här! utropar hon när hon hittar skräp som ligger väl dolt för alla andra.
Känns bra att göra en miljöinsats
Sophie tycker att det är bra att få vara med och göra en insats.
¬ Jag tycker att det är fascinerande men skrämmande att det finns så mycket skräp i miljön på grund av oss människor så att säga, så det känns bra att hjälpa miljön.
I takt med att skräpplockarpromenaden utmed älven fortsätter fylls de två tjejernas gula säckar med skräp efter skräp. De plockar plastpåsar, aluminiumburkar, frigolitsmulor och annat. Ibland måste dock även den mest tappra skräpplockare lov att ge upp. Sophie och Wilma har hittat ett skräp som ligger djupt ned mellan några stora stenar, i vattenbrynet utmed älven. Trots ihärdigt kämpande så går det inte att få loss det.
– Det är frustrerande när man ser ett skräp men man inte får loss det, för att det sitter fast, säger Wilma.
Från älvstädning, till bortamatcher
Ungefär tre gånger i veckan hittas dessa tjejer på basketplanen i stället för ute i naturen. Basketen går jättebra berättar tjejerna och för sin insats i dag får laget en ersättning till lagkassan. Den ska gå till att ta sig till och från bortamatcher. Med det i sikte och för naturens bästa fortsätter tjejerna fajten mot skräpet utmed älven, meter för meter. Snart är slänten här i Indal helt skräpfri och Sophie och Wilma kan åka hem med en god känsla och nya kunskaper, medan Indalsälven fortsätter att krusas i vinden och glittra av solens strålar.
Är du ungdom och vill vara med och göra skillnad tillsammans med ditt lag eller förening? Anmäl ert intresse här.
Är ni ett företag eller en kommun som vill vara med och möjliggöra städning för fler ungdomar? Bli partner här.